Egyház

Zarándoklat búcsúért Alsóvárosra

Zarándoklat búcsúért Alsóvárosra

2009. augusztus 3., hétfő
Zarándoklat búcsúért Alsóvárosra
Augusztus 1-jén és 2-án tartották a Havas Boldogasszony országos nagybúcsút Szeged-Alsóvároson. Az eseményen minden program és lehetőség azt igyekezett elősegíteni, hogy közelebb kerüljenek az ide érkezők Istenhez és egymáshoz – mondta el Varga Kamill, ferences testvér, az alsóvárosi templom plébánosa. A búcsú története egészen a török időkig vezethető vissza, amikoris a szeged-alsóvárosi ferences templom és kolostor Dél-Magyarország missziós központjaként működött. Bálint Sándor néprajztudós szerint a 18. századtól Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, törökök által feldúlt falvat telepített újra, így Havas Boldogasszony napja a hazatérés ünnepévé is vált. Valamikor ez a búcsú a Szegedről elszármazottak gyűjtőhelye volt – erősíti meg Varga Kamill testvér. Rómában négy anyatemploma van az egyháznak: a Szent Péter bazilika, a Lateráni Szent János, a Falakon Kívüli Szent Pál templom és a Santa Maria Maggiore, amely az alsóvárosi templom anyatemploma. A hagyomány szerint Mária azt kérte ott, hogy ahol augusztus 5-én esni fog a hó, oda építsenek neki egy templomot: ez lett a Santa Maria Maggiore. Az alsóvárosi templom is ugyanezt a titulust kapta meg, így augusztus 5-ére esik a búcsúja, de mivel tekintetbe veszik azt, hogy hétköznap nem tudnak az emberek elszabadulni, ezért mindig augusztus első vasárnapján, és az előtte való szombaton szokták megtartani. A templom fő oltárképe a Napba öltözött Asszony – a Jelenések könyve 12. fejezetéből –, amely szintén összeegyeztethető a búcsúval. A szombati háromórás misére megtelt a templom, és a fő szentmisére is a tavalyi tapasztalatok alapján – mikor mintegy háromezren vettek részt a vasárnapi szertartáson – hívők ezreit várták.
„Számunkra a búcsúra való készület része maga a szervezés: az egyházközségben 150 ember dolgozik hónapokon keresztül, akik előkészítik a különböző programokat, liturgiákat, díszítéseket. Igyekszünk a szent gyónásunkat minél előbb elvégezni, hogy megtisztulhasson a lelkünk és jobban felkészülhessünk azokra a kegyelmekre, amelyeket az Isten tartogat számunkra” – mondta el Kamill testvér az alkalomra való készülésről. „Ez egy megszentelő munka: nem magunkért, hanem az érkező zarándokokért dolgozunk, a munkának a kegyelmén keresztül kapjuk meg a búcsús kegyelmeket” – tette hozzá.
A búcsúhoz kapcsolódó kis vásárban is tettünk egy rövid sétát, a búcsújáró csoportokat és a helybeli szegedi közönséget kegytárgyak széles választéka várta. „Az idelátogatók számában sajnos inkább visszafejlődés tapasztalható” – mondta el portálunknak az egyik árus, Nagy Sándor, aki már1982 óta jár a búcsúba. Mint megtudtuk, általános kegytárgyak fogynak a leginkább, a könyvek, az egyházi irodalom és az imakönyvek, Bibliák, valamint a rózsafüzérek a legkeresettebbek, illetve szívesen vásárolnak a zarándokok a helyhez kötődő képeslapokat is. „Az évek múlásával egyre kevesebben jönnek” – erősítette meg egy másik standnál Varga Antalné. „Nem tudom, hogy az embereket tényleg nem érdekli, vagy más miatt nem jönnek el. Míg a középkorúak viszonylag aktívan képviseltetik magukat, viszont a fiatalok nagyon kevesen vannak” – tette hozzá. Az ő tapasztalatai szerint inkább a képeslapokat és az olcsóbb kegytárgyakat veszik az emberek. „Nem a szépet és a drágát – ez az ide látogató rétegből fakad, hiszen általában nem a legtehetősebbek zarándokolnak ide” – magyarázta az árus. A búcsú szombat délután a fiatalokért, a papi és szerzetesi hivatásokért újmisések által bemutatandó szertartással kezdődött, majd ünnepélyes esti zsolozsma és görög katolikus liturgia következett, éjszaka pedig fáklyás keresztútjárást tartottak a templom előtti téren. Vasárnap délelőtt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök mutatta be az ünnepi nagymisét. Misét ajánlottak fel továbbá az anyai és apai hivatásért, az idősekért, a betegekért és az ápolókért. A búcsú zárószentmiséjét vasárnap este Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök celebrálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.