Írjon nekünk

Egyetem

150. tanévét kezdi a szegedi Dózsa iskola

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Alapításának 150. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben a Dózsa György Általános Iskola. A patinás intézmény évek óta országosan is szép sikereket ér el a szegedi kajak-kenu utánpótlás-nevelésében és az 1-8. osztályosok olasz nyelvi oktatásában, de példaértékű a gyerekek toleranciára nevelése és az itt zajló fejlesztő pedagógiai munka is.

„November 13-án az iskola elődjeként kezelt úgynevezett. „tornyos iskola” átadásának 150. évfordulóját ünnepeljük” – mondta el Tóthné Lengyel Mária igazgatónő. – „Erre az alkalomra különleges kiállítással készülünk: egy-egy osztály tablót készít az iskola ismert, híres, sikeres diákjainak életéről, pályájáról. Szeretnénk a hagyományokat ezzel is megőrizni és átadni tanulóinknak.”

Életre nevel a sporttagozat

A Dózsa György Általános Iskola főként a szegedi viszonylatban egyedülálló, immár húsz éve működő kajak-kenu képzésről ismert. Ezt az oktatást Kása Ferenc tanár és mesteredző indította el, ma pedig már együtt irányítja a fiával. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy az edzők nyáron is foglalkoznak a tanulókkal, naponta 80-90 gyerek is lejár hozzájuk a Vízitelepre. Ez a szülőknek is könnyebbséget jelent, hiszen tudják, hogy gyermekeik felügyelet alatt vannak és értelmesen töltik el idejüket. Éppen emiatt a nyári lehetőség miatt minden osztályban nagy hangsúlyt helyeznek az úszásoktatásra is. Ezekben a sportágakban a diákolimpiákon állandóan sok győzelmet és dobogós helyezést érnek el a dózsások. Az országos és megyei szinten szintén jól szerepelnek az iskola kosár- és a röplabda-csapatai is.

„Ezekhez az eredményekhez elengedhetetlen a lelkes, odaadó tanári kar, melyből külön kiemelném testnevelőinket. Mindig a legtöbbet szeretnék kihozni a gyerekekből és azt hiszem, az életre készítik fel a diákokat azzal, hogy egyre újabb kihívások elé állítják őket. Ennek köszönhetően a stresszhelyzeteket, vizsgahelyzeteket is jobban tudják kezelni.”
A sportnak köszönhetően igen erős az osztályközösségek összetartó ereje. Az igazgatónő büszkén mesélte, mennyire észrevehető a diákok között, hogy segítenek egymásnak, odafigyelnek a többiekre. „Erre is a sport, a versenyek nevelik rá őket: megtanulják a csapatjáték fontosságát, egymásra hangolódnak, s így könnyebben megtalálják a maguk helyét a közösségben.”

Bátran megszólalni olaszul, angolul

A sporttagozat mellett emelt óraszámban zajlik a nyelvi képzés is. Ez tudatosan alakult így, hiszen a nemzetközi versenyeken részt vevő diákok egy magabiztos nyelvtudás birtokában bátrabban mernek beszédbe elegyedni a más országokból ékező versenytársakkal.
A Dózsa iskolában szintén két évtizedes múltja van az olasz nyelv oktatásának. Az emelt szintű angol képzés pedig a 2003 óta működik az intézményben, amikor összevonták a szomszédos Dugonics iskolával és az ottani angol-tanítás itt folytatódhatott.

Nyelvi téren is rengeteg dobogós helyezést hoznak el országos versenyekről a dózsások, így nem meglepő, hogy néhány 7-8. osztályos minden évben megpróbálkozik a középfokú nyelvvizsgával. Ebben egyébként nagy segítséget jelentenek az iskola számára az Olaszországból a szegedi egyetemre érkező hallgatók, akik a nyelvvizsgára való felkészítésbe rendszeresen bekapcsolódnak.

Tolerancia, fejlesztő pedagógia

Nemrégen indult el a Dózsában a toleranciára nevelés, melynek keretében felvették a kapcsolatot hallás-, látás- és mozgássérültek egyesületekkel. A képviselőik, tagjaik rendszeresen járnak az iskolába és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók közvetlen tapasztalataikon keresztül élhessék át az ő élethelyzetüket. Kipróbálva a tolókocsival való közlekedést vagy bekötött szemmel a vakságot, a gyerekek egészen más szemmel néznek a fogyatékossággal élő emberekre.

Az intézményben már hét éve önálló fejlesztő pedagógus foglalkozik a sajátos nevelési igényű tanulókkal. Az erre a célra kialakított fejlesztő teremben hetente mintegy 50-60 fejlesztésre szoruló gyerekkel dolgoznak együtt saját órarendjük szerint. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek mellett pedig mentor-tanárok állnak, akik segítik őket a tanulásban, felzárkózásban. „Két kollégánk is elvégezte a gyógypedagógiai képzést, de a többi tanárunk is rendszeresen részt vesz integrációt segítő képzéseken.” – tette hozzá Tóthné Lengyel Mária.

A vallásos nevelés is jól működik náluk, a Felsővárosi Plébániával eredményes együttműködést sikerült kialakítaniuk. A plébániáról tartják az iskolai hittant, a dózsás karácsonyi ünnepséget pedig mindig a templomban rendezik meg. Egy ideje már közösen rendezik, tisztítják a Szent György teret és környékét is.

Felújítás és kiürülő épület

A gazdasági környezetről szólva az igazgatónő nem panaszkodott. Az önkormányzat által fenntartott iskolában az utóbbi öt évben minden nyáron történt valami felújítás: kicserélték a tetőt és a nyílászárókat, felújították a világítást, új gázkazánt kaptak – mintegy 50-60 millió forintos beruházás zajlott az intézményben. A terveikben ezután az orvosi szoba és az udvar rendbetétele szerepel.

Mint megtudtuk, idén csaknem 450 tanuló kezdi a jubileumi tanévet. Jelenleg 19 osztályuk van a 2003-as összevonás idején lévő 34 helyett, de várhatóan a következő tanévre annyira lecsökken a létszám, hogy az egyik épületben fognak csak tanítani. Az üresen álló termeket más képzések, foglalkozások számára adják ki, az így nyert bevételt pedig az iskolára szeretnék visszaforgatni.

A jubiláló iskoláról további információk találhatók honlapjukon.

Egyetem

Nobel-díjas tudós előadása nyitja a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Gérard Mourou személyében.

Tovább olvasom

Egyetem

Jubileumi kiállítást rendeznek az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Alma Mater MÁSkép(p) című kiállítás-sorozatának jubileumi, harmincadik tárlatán.

Tovább olvasom

Egyetem

Kárpát-medencei óvodapedagógusok találkoznak Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kétszáz vajdasági és dél-erdélyi szakember érkezik.

Tovább olvasom

Aktuál