Szegeden gyógyulhatnak a román betegek

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szervezett formában érkezhetnek Romániából a gyógyulni vágyók Szegedre a klinikai központ és egy aradi székhelyű román cég szerződése alapján, amelyet szerdán írtak alá Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja és a Medicaltourism Corp. S.R.L. között létrejött szerződés lehetővé teszi, hogy magas szintű tájékoztatást és ellátást kapjanak a román betegek, akik eddig egyéni páciensként, sokszor nyelvi nehézségekkel küzdve gyógyíttatták magukat Magyarországon – mondta el a román fél magyar partnere, a MedTour.ro Kft. ügyvezető igazgatója az aláírás után az MTI-nek. A hozzájuk fordulók biztonságos, gyors ügyintézésre és betegellátásra számíthatnak, de miután Magyarországon nem rendelkeznek egészségbiztosítással, az ellátást csak térítéses formában vehetik igénybe – közölte Tanács Róbert.
Hozzátette: eddigi tapasztalataik szerint a betegek többsége a Csongrád megyével szomszédos területekről érkezik, de lassan Románia egészéről keresik a céget. A választás azért esett a szegedi klinikára, mert az ellátások teljes körét kínálja, rendkívül magas színvonalon. “Mivel a magyar klinikák állami finanszírozása csökkent, és kevesebb beteget láthatnak el, viszont a rendszerüket muszáj fenntartani, rákényszerülnek, hogy magáncéggel szerződjenek” – mutatott rá. Mint mondta, a meglévő szabad kapacitásokat széles körben használják ki a román betegek, a legegyszerűbb szakorvosi ellátástól akár az agyműtétig minden lehetséges számukra is. A betegekről szólva elmondta, vannak közöttük, akik már nagyon sok szakvéleményt kaptak, de megnyugtató megoldást még nem találtak a problémájukra, és olyanok, akik Romániában nem tudják magukat kezeltetni. Ez utóbbi finanszírozásában a román egészségbiztosítás próbál segíteni – tette hozzá Tanács Róbert.
Pál Attila, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a szerződéskötést követően elmondta: az ellátás nem növeli a várakozási időt a magyar betegeknek, mivel a meglevő szabad kapacitásokat használják ki. A klinikai központba 2008-ban felvett térítéses betegek közül az 1700 fekvőbetegből mintegy 1400, míg a járóbetegeknél a csaknem 20 ezerből négyezer volt román állampolgárságú. A szerződő felek azt várják, hogy jelentősen nő a Romániából érkező betegek száma.

Előző sztori

Lófara: a városvédők levele Kasza Péter Ferenchez

Következő sztori

Csütörtök: Kávéházi beszélgetés a kegyeletről