Kultúra

Kezdődik a Cigányszerelem - Sokat ígér a főpróba

Kezdődik a Cigányszerelem - Sokat ígér a főpróba

2009. július 3., péntek
Kezdődik a Cigányszerelem - Sokat ígér a főpróba
ciganyszerelem1

Pénteken Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjével elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 2009-es előadássorozata - a csütörtöki főpróba néhány képével ismertetjük az ígéretes darabot.

Mi tehet a leány, ha eljön esküvője napja, de a vőlegény nem az, akiről álmodott, akivel kiskorukban hűséget fogadtak egymásnak? Mit tehet, ha ez a másik, az „igaznak" vélt szerető egy „vad cigánylegény", akinek nincs maradása sehol sem, szeretni is csak szabadon, kötöttségek nélkül tud...? És mit tehet a csalódott vőlegény - elfogadja-e mátkája döntését, aki nem vette el kezéből a szerelem rózsáját?

„Ó, add ide, édesem, / A kék eget nekem. / Hold, meg a csillag is kell, / Vedd a szívemet el..."

A hölgyfőszereplő Zórika Nagyboldogasszony napján született, ha kézfogója napján iszik a Cserna folyó vizéből, a legenda szerint álmában megláthatja jövőjét - és talán, el is kerülheti...?

Lehár Ferenc

(1870-1948) a szerelem mélységeit és magasságait dallamba kódoló zenéje elmondja, mit jelent a vágyakozás, a szembenállás, az elutasítottság és a hűség, ehhez poénokban gazdag és ügyesen összehangolt színészi játékot ígér a főpróba.

Béres Attila

rendező a július 2-i főpróba előtt a közelgő premier miatt csak „lightos" előadást ígért és kért a színészektől, ennek ellenére minden túlzás nélkül mondhatjuk: fantasztikus módon kitettek magukért az énekesek. Nem akarva lelőni a poént, amit a bemutató hoz - reméljük, az eső nem szól közbe... - , csak annyit hadd bocsássunk előre:

Bodrogi Gyulának

nagyon jól áll Dragotin Péter szerepe,

Gesztesi Károly

utánozhatatlanul játssza a cigányvajdát,

Stohl András

pedig túl szerényen nyilatkozott szerepéről

: igazi élő, humoros, ügyesen megformált alakítást láthatunk mind tőle, mind darabbeli partnerétől,

Kovács Patríciától

. A „főfőszerepeket" hagytam utoljára, hiszen sejthető volt, hogy

Rácz Rita

ezúttal is el fogja bűvölni a közönséget, akárcsak a darab férfi főszerepében már rutinosnak mondható

Vadász Zsolt

- esetükben megfordult a főpróba nézőjének fejében: ha náluk ilyen szenzációs a „lightos verzió", vagyis amikor nem énekelnek teljes bedobással, akkor milyen lesz a bemutató...? A főpróba tehát még lightosan is felért egy kisbemutatóval, a kiváló színészek sorolását, illetve a darab további elemzését a bemutatót követő ismertetőnkben tesszük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.