Közélet

Önkormányzati vagyonleltárt készített a szegedi Fidesz

Önkormányzati vagyonleltárt készített a szegedi Fidesz

2009. július 20., hétfő
Önkormányzati vagyonleltárt készített a szegedi Fidesz
sajtaj3.jpg

Az elmúlt hét év során az MSZP-SZDSZ-es városvezetés különleges hajlamot mutatott a közösségi vagyon felszámolására, magánkézre juttatására, tudatosan tervezte és hajtotta végre Szeged „vagyontalanítását" - hangzott el a Fidesz és a KDNP hétfői, a városházán tartott sajtótájékoztatóján. Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester szerint az ellenzék rosszindulatú és tájékozatlan, a város vagyona pedig 48 milliárd forinttal növekedett 2002 óta.

Különleges helyszínen, a városháza sajtószobájában tartotta hétfőn „Önkormányzati vagyonleltár és elszámoltatás 2009-2010" című sajtótájékoztatóját

Kalmár Ferenc

(KDNP), a városüzemeltetési bizottság elnöke,

Kohári Nándor

(Fidesz), az ifjúsági és sportbizottság elnöke, valamint

Oláh János

(Fidesz), a városrendezési és tulajdonosi bizottság alelnöke. Az eseményen érdeklődőként megjelent

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester és

Szabó Sándor

polgármesteri kabinetfőnök is.

Szegedi szocialista know-how a közvagyon magánosítására?

Oláh János kifejtette: az ellenzék azért állított föl egyfajta vagyonleltározó és elszámoltató bizottságot, mert az elmúlt hét év szocialista – szabad demokrata vezetése alatt olyan folyamatok figyelhetők meg Szegeden, melyeket a szegedi polgároknak ismerniük kell. A Botka László-féle városvezetésnek különleges hajlama alakult ki a közösségi vagyon felszámolására, s egyfajta know-how-t fejlesztett ki az önkormányzati vagyon magánosítására. A fideszes képviselő példaként az egészségügyet és a fürdőt említette: a városi tulajdont közpénzen felújították, majd kijelentették, hogy működése nem hatékony, ezért gyakorlatilag ingyen magánkézbe játszották át. Az egészségügyi ellátórendszer működtetését az egyetem vette át, de „funkcionális privatizáció" történt, a képalkotó diagnosztikát közbeszerzési eljárás és ellenszolgáltatás nélkül adták át egy vállalkozónak. Ami a fürdőt illeti, Oláh szerint a korábbi 300 milliós városi fejlesztés vált értelmetlenné, illetve kerül magánkézbe a jelenlegi fürdőprojekt keretében. Kalmár Ferenc kijelentette: Szegednek nincs működőképes városfejlesztési stratégiája. A Rókusi krt. és a Kisteleki utca, valamint a Rókusi krt. és a Szatymazi utca kereszteződésében néhány éve 85 millióból készítettek két csomópontot, ezeket most szétverik az elektromos tömegközlekedési projekt miatt. A fürdőnél a város lemondott a termálkutak gépészetéről, így kiadta kezéből pótolhatatlan természeti kincsét. Hét éve semmi sem történt a munkahelyteremtés érdekében, semmiféle hír sincs arról, hogy Botka Lászlóék befektetőkkel tárgyalnának, úgy tűnik, a polgármestert hidegen hagyja ez a kérdés. Ráadásul felelőtlenül ígérgetnek: a Kossuth Lajos sgt. – Rókusi krt. kereszteződésében a körforgalom kialakítása nem kezdődött meg július 1-jén – tette hozzá. Kohári Nándor azt mondta: az ellenzék és a civilek közösen akadályozták meg a Felső Tisza parti stadion és a Mars téri U pavilon értékesítését. A sportbizottság elnöke azonban kíváncsian várja, vajon megépülnek-e azok a műfüves pályák, melyeket augusztus végéig kellene átadnia annak a vállalkozónak, melynek a városvezetés a Postás-pályát eladta, illetve átminősíttette. Ő is szólt egy utólag értelmetlennek tűnő városi beruházásról: Botka Lászlóék 20 millióból újították föl a Rigó utcai óvodát, melyet azóta be is zártak.

Szentgyörgyi Pál: korábban éppen a Fidesz privatizált

A jobboldali politikusok felvetéseire azonnal érkeztek a válaszok Szentgyörgyi Páltól. A gazdasági alpolgármester úgy vélekedett: az ellenzék mindig ugyanazt szajkózza, s tájékozatlanságot árul el, miközben állításait többször is cáfolta a városvezetés. A hétfőn említett ügyek közül többnek vizsgálatát bűncselekmény hiányában már lezárta a rendőrség, az ügyészség vagy a bíróság, s el kell gondolkodni a hamis vádakat érintő lépéseken. Más esetekben folyamatban lévő ügyekről van szó, melyekről korai lenne tényeket kinyilatkoztatni. Az önkormányzati vagyon azonban a Fidesz és a KDNP szavaival ellentétben 2002 és 2008 között 48 milliárd forinttal növekedett, ráadásul korábban, a Bartha-korszakban éppen a Fidesz tett komoly privatizációs lépéseket, melyeket 2002-től az MSZP-nek kellett komoly küzdelmek árán visszafordítani – zárta szavait Szentgyörgyi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.