Narancs hőségriasztás Dél-Magyarországon, extrém UV-B sugárzás országszerte

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Narancs színű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat az ország déli részére a keddre várható kánikulai meleg miatt, a hőség mellett extrém erősségű UV-B sugárzásra is fel kell készülni az ország egész területén – mondta Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek.

Keddtől kánikulai melegre lehet számítani több napon keresztül, de lesznek különbségek az egyes országrészek között. A jelenlegi előrejelzések szerint a keleti területeken egészen szombatig tart majd a hőség, a Dunántúlon azonban már korábban megkezdődhet az enyhülés. A legmelegebb az ország délkeleti harmadában lehet – mondta a meteorológus.
Kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében lesz a legmagasabb a hőmérséklet, a nagyvárosok közül Szegeden, Kecskeméten és Baján kell a legmelegebbre számítani. Itt kedden 33-34 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, szerdán pedig 35-36 fok is lehet. Budapesten is meleg lesz, kedden 32 fokos, szerdán 34 fokos csúcshőmérséklettel – tájékoztatott Csonka Tamás.
A hőmérséklet éjszaka sem csökken tartósan húsz fok alá – mutatott rá a szakember.
Nagyvárosi környezetben a mért adatoknál több fokkal melegebbet érezhetnek az emberek. A fővároson belül akár nyolc fokos különbségek is kialakulhatnak a belvárosi aszfalttal fedett és a külvárosi erdős helyek között – tette hozzá.
A hőség mellett az ország egész területén extrém magas, akár a 8,3-es értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani – hangsúlyozta Csonka Tamás.
A meleg miatt az átlagosnál is több folyadékot kell fogyasztani, nem célszerű a napon tartózkodni a déli órákban, egészen délután három óráig. Kisgyerekek csak a reggeli és az esti órákba tartózkodjanak a napon és a nagyobb gyerekek se legyenek a tűző napon a déli órákban. Az erős napsugárzás nemcsak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót, így célszerű napszemüveget viselni – fűzte hozzá.
A hőség ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok kedden. Az eddigi legmagasabb értéket 1991-ben mérték Örkényben, akkor 37,2 fokot mutattak a hőmérők. A július 14-i budapesti rekordot 1883-ban regisztrálták 36,7 fokkal – mondta Csonka Tamás.

Előző sztori

Antiliberális SZDSZ?

Következő sztori

Több mint egymilliárdos adócsalásra bukkantak a revizorok a Dél-Alföldön