Közélet

LMP: kevesebb demokrácia ötpárti egyetértéssel?

LMP: kevesebb demokrácia ötpárti egyetértéssel?

2009. július 31., péntek
LMP: kevesebb demokrácia ötpárti egyetértéssel?

Az állampolgárok közügyekbe történő beleszólási lehetőségeit akadályozó törvények ellen tiltakozik a Lehet Más a Politika (LMP). A párt levélben fordult Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, mert a jogszabályokat a kormányzásra készülő ellenzéki párt is támogatta. Az LMP bemutatja, hogy a parlamentben milyen konkrét lépésekkel fordítaná meg a demokrácia szűkítésének folyamatát.

A szerdai sajtótájékoztatón

Schiffer András

, az LMP szóvivője elmondta, hogy bár a Fidesz az LMP-hez hasonlóan felháborodását fejezte ki a sukorói King's City megaberuházás kapcsán, az ezt lehetővé tévő 2006. évi LIII. törvényt az ellenzéki párt is támogatta. Az LMP

Orbán Viktornak

címzett levelében azt tudakolja, hogy kormányra kerülve a Fidesz tervezi-e a törvény hatályon kívül helyezését, illetve „az elmúlt években született, az állampolgári részvételt szűkítő joganyag felülvizsgálatát”.

Jávor Benedek

, az LMP szóvivője szerint határozott törekvés érezhető a politikai döntéshozók részéről, hogy versenyképességre hivatkozva mindinkább szűkítsék az állampolgárok részvétel lehetőségeit a döntéshozatalban. Jávor kiemelte a 2009. évi új erdőtörvényt, amely miatt a természetvédelmi és az erdészeti hatóság gazdálkodásának társadalmi ellenőrzésére csak tízévente van lehetőség. Schiffer András a 2008. évi új reklámtörvényt említette: ennek nyomán a fogyasztó- és környezetvédő szervezetek ügyfélként már nem vehetnek részt a reklámfelügyeleti eljárásokban. Az LMP meggyőződése, hogy a fenntartható társadalom és az átlátható demokrácia eszményeivel összeegyeztethetetlen, ha indokolatlanul versenyelőnyöket biztosítunk bizonyos preferált gazdasági szereplőknek. A közélet tisztaságának, a természeti és kulturális örökség megóvásának leghatékonyabb eszköze a társadalmi részvétel, amit az elmúlt évek jogalkotása többnyire többpárti konszenzussal rendre gyengített. A sajtóeseményen az LMP képviselői elmondták, hogy a párt milyen lépéseket tenne a 2010-2014-es parlamenti ciklusban demokráciánk érdekében, a „King’s City”-hez hasonló ügyek elkerülése: – Kezdeményezné a 333 igen szavazattal, 3 ellenében, 2 tartózkodással elfogadott, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. tv. hatályon kívül helyezését; – Kezdeményezné a 343 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 8 tartózkodással elfogadott 2003. évi CXXVIII. tv. („sztrádatörvény”) és a módosításáról szóló, 193 igen szavazattal, 3 ellenében elfogadott 2005. évi XII. tv. felülvizsgálatát; – Kezdeményezné a 210 igen szavazattal, 9 ellenében, 161 tartózkodással elfogadott, a közigazgatási hatósági eljárás szabályairól szóló törvényt (Ket.) módosító 2008. évi CXI. tv.-nek a kiemelt beruházásokra vonatkozó kivételes szabályokat megállapító rendelkezésének hatályon kívül helyezését; – Kezdeményezné a 198 igen szavazattal, 25 ellenében, 135 tartózkodással elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósítása elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2008. évi XLIX. tv. felülvizsgálatát; – Kezdeményezné a 209 szavazattal, 156 ellenében elfogadott új reklámtörvény, a 2008. évi XLVIII. tv. felülvizsgálatát a fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi állampolgári közösségek ügyféli pozíciójának helyreállítása érdekében; – Kezdeményezné a 210 szavazattal, 144 tartózkodással elfogadott új erdőtörvény, a 2009. évi XXXVII. tv. felülvizsgálatát a társadalmi részvétel erősítése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.