LMP: kevesebb demokrácia ötpárti egyetértéssel?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az állampolgárok közügyekbe történő beleszólási lehetőségeit akadályozó törvények ellen tiltakozik a Lehet Más a Politika (LMP). A párt levélben fordult Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, mert a jogszabályokat a kormányzásra készülő ellenzéki párt is támogatta. Az LMP bemutatja, hogy a parlamentben milyen konkrét lépésekkel fordítaná meg a demokrácia szűkítésének folyamatát.

A szerdai sajtótájékoztatón Schiffer András, az LMP szóvivője elmondta, hogy bár a Fidesz az LMP-hez hasonlóan felháborodását fejezte ki a sukorói King’s City megaberuházás kapcsán, az ezt lehetővé tévő 2006. évi LIII. törvényt az ellenzéki párt is támogatta.
Az LMP Orbán Viktornak címzett levelében azt tudakolja, hogy kormányra kerülve a Fidesz tervezi-e a törvény hatályon kívül helyezését, illetve „az elmúlt években született, az állampolgári részvételt szűkítő joganyag felülvizsgálatát”.
Jávor Benedek, az LMP szóvivője szerint határozott törekvés érezhető a politikai döntéshozók részéről, hogy versenyképességre hivatkozva mindinkább szűkítsék az állampolgárok részvétel lehetőségeit a döntéshozatalban. Jávor kiemelte a 2009. évi új erdőtörvényt, amely miatt a természetvédelmi és az erdészeti hatóság gazdálkodásának társadalmi ellenőrzésére csak tízévente van lehetőség. Schiffer András a 2008. évi új reklámtörvényt említette: ennek nyomán a fogyasztó- és környezetvédő szervezetek ügyfélként már nem vehetnek részt a reklámfelügyeleti eljárásokban.
Az LMP meggyőződése, hogy a fenntartható társadalom és az átlátható demokrácia eszményeivel összeegyeztethetetlen, ha indokolatlanul versenyelőnyöket biztosítunk bizonyos preferált gazdasági szereplőknek. A közélet tisztaságának, a természeti és kulturális örökség megóvásának leghatékonyabb eszköze a társadalmi részvétel, amit az elmúlt évek jogalkotása többnyire többpárti konszenzussal rendre gyengített.
A sajtóeseményen az LMP képviselői elmondták, hogy a párt milyen lépéseket tenne a 2010-2014-es parlamenti ciklusban demokráciánk érdekében, a „King’s City”-hez hasonló ügyek elkerülése:

– Kezdeményezné a 333 igen szavazattal, 3 ellenében, 2 tartózkodással elfogadott, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. tv. hatályon kívül helyezését;

– Kezdeményezné a 343 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 8 tartózkodással elfogadott 2003. évi CXXVIII. tv. („sztrádatörvény”) és a módosításáról szóló, 193 igen szavazattal, 3 ellenében elfogadott 2005. évi XII. tv. felülvizsgálatát;

– Kezdeményezné a 210 igen szavazattal, 9 ellenében, 161 tartózkodással elfogadott, a közigazgatási hatósági eljárás szabályairól szóló törvényt (Ket.) módosító 2008. évi CXI. tv.-nek a kiemelt beruházásokra vonatkozó kivételes szabályokat megállapító rendelkezésének hatályon kívül helyezését;

– Kezdeményezné a 198 igen szavazattal, 25 ellenében, 135 tartózkodással elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósítása elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2008. évi XLIX. tv. felülvizsgálatát;

– Kezdeményezné a 209 szavazattal, 156 ellenében elfogadott új reklámtörvény, a 2008. évi XLVIII. tv. felülvizsgálatát a fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi állampolgári közösségek ügyféli pozíciójának helyreállítása érdekében;

– Kezdeményezné a 210 szavazattal, 144 tartózkodással elfogadott új erdőtörvény, a 2009. évi XXXVII. tv. felülvizsgálatát a társadalmi részvétel erősítése érdekében.

Előző sztori

Elkészült a csoportbeosztás a megyei futballbajnokságban

Következő sztori

Kézilabda: a Buducsnosztba igazolhat az egykori szegedi ász