Sport

Lezárták a nyomozást: Ottlik nem követett el garázdaságot

Lezárták a nyomozást: Ottlik nem követett el garázdaságot

2009. július 27., hétfő
Lezárták a nyomozást: Ottlik nem követett el garázdaságot

A CSLSZ elnöke a tavalyi tápéi incidens miatt tett följelentést

Különös és egyedi utóélete van a tavaly szeptemberi Tápé – Kiskundorozsma labdarúgó-mérkőzésnek. A vendégek mestere, Ottlik Sándor a fiával szemben szabálytalankodó hazai játékost a pályán kérte számon. Ütéssel és rúgással is megvádolták, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség hosszú büntetést szabott ki rá, majd a CSLSZ elnöke garázdaság miatt a rendőrségen is följelentette. Ottlik koncepciós eljárásról beszélt. A nyomozás megállapította: nem történt bűncselekmény. Az ügy még korántsem ért véget...

A SZEGEDma.hu-n több alkalommal olvashatták már a 2008. szeptember 6-án megrendezett Tápé – Kiskundorozsma megyei I. osztályú labdarúgó-mérkőzésen történtekről, illetve az azzal kapcsolatos fejleményekről. Mint ismeretes, a dorozsmaiak akkori edzője,

Ottlik Sándor

a játéktérre belépve vonta felelősségre

Szélpál Attilát

, a Tápé játékosát, aki súlyos szabálytalanságot követett el Ottlik fiával,

Rolanddal

szemben. A Délmagyarország című napilap szeptember 8-i számában cikk jelent meg a meccsről, melyben

Hódi Mihály

, a Tápé trénere és Szélpál Attila is azt állította: Ottlik Sándor megütötte és megrúgta a hazai futballistát. Az érintett tagadta a rúgás tényét, mégis fegyelmi eljárás indult ellene: a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség (CSLSZ) fegyelmi bizottsága két héttel később 2009. június 30-áig mindennemű sportszakmai tevékenységtől eltiltotta. Ami talán még ennél is érdekesebb, a hírek szerint az említett írás alapján küldte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Labdarúgó-szövetség három hónapos pihenőre

Varga László

játékvezetőt, a tápéi meccs bíráját, aki semmivel sem sújtotta a pályára belépő Ottlikot...

Előbb Ottlik, majd Talpai fordult a rendőrséghez

„ A fegyelmi tárgyaláson meghallgatták a három játékvezetőt, az ellenőrt, a sértettet, a Tápé elnökét és a Dorozsma intézőjét is, senki se vallott ellenem. Egyértelművé vált, hogy nem történt meg az az incidens, ami a Délmagyarország cikkében szerepelt. Hiába kértem korrekt vizsgálatot, koncepciózus ítélettel tiltottak el június 30-ig. Ráadásul nem sokkal később belekevertek egy másik ügybe is, a Kiskundorozsma – Mórahalom találkozó utáni incidensbe, ahol bizonyítottan nem is voltam jelen!

Talpai János

, a CSLSZ elnöke a Délmagyarország hasábjain értekezett arról, hogy leoltottam a villanyt és megütöttem a bírót. Ennek kapcsán úgy hosszabbították meg eltiltásomat 2009. december 31-éig, hogy a szóbeli ítélethirdetéskor erről még nem is szóltak” – idézi föl a történteket Ottlik Sándor, aki még tavaly decemberben úgy döntött: rágalmazásért és becsületsértést följelenti Talpai Jánost. Idén tavasszal aztán váratlan fordulat történt. Fél évvel a fegyelmi ügy lezárása után a CSLSZ elnöke is a rendőrséghez fordult: garázdaság megalapozott gyanúja miatt ismeretlen személy ellen tett följelentést közvetlenül

Zélity László

szegedi rendőrkapitánynál. A dokumentumban ez áll: a Tápé – Kiskundorozsma meccsen

„a vendégcsapat edzője a kispadról felugrott és befutott a játéktérre, ahol a hazai csapat szabálytalankodó játékosával szemben erőszakos magatartást – kézzel megütötte – tanúsított. <…> Álláspontom szerint (…) az ilyen és hasonló események visszaszorítása érdekében a jog minden eszközével élni szükséges. A leírtakra tekintettel kérem a Tisztelt Ezredes Urat, hogy a nyomozást szíveskedjen elrendelni és a büntetőeljárást lefolytatni.”

Ottlik Sándor ellen indult nyomozás garázdaság ügyében a CSLSZ elnökének feljelentése alapján, ám az ügyészség júliusban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A tanúkihallgatások és a szembesítések után kiderült: semmiféle garázdaság sem történt Tápén.

Nem történt garázdaság a tápéi pályán

A vizsgálat megállapította:

„Ottlik Sándor a pálya területére lépett, hangosan szidalmazta Szélpál Attilát, előtte heves kézmozdulatokkal hadonászott, melynek során egy alkalommal legyintésszerűen fejen ütötte őt... <…> A nyomozás adatai alapján Ottlik Sándor gyanúsított cselekménye nem minősül garázdaság vétségének, mivel az nem volt kihívóan közösségellenes, a nyomozás adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy cselekményét nem a társadalmi együttélési szabályokkal való tudatos és nyílt, provokatív szembeszegülés, hanem személyes jellegű konfliktushelyzet, a fiát ért szabálytalanság miatti felháborodás motiválta.”

Ottlik Sándor elszántan küzd igazáért, becsületéért. „Egyértelműen világossá vált, nem történt semmilyen súlyos atrocitás a tápéi pályán. Valótlanságokat állított tehát az a Délmagyarország-cikk, mely alapján ez a ténylegesen koncepciós eljárás indult ellenem. Nem ütöttem meg, nem rúgtam meg Szélpál Attilát, a Mórahalom elleni esetnél pedig jelen sem voltam – mégis példátlanul súlyos büntetéssel sújtott a szövetség. Természetesen nem hagyom ennyiben a dolgot” – mondta portálunknak. Az ügyben természetesen megkeressük Talpai Jánost, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség elnökét is, akinek nyilatkozatát, a szigorú fegyelmi büntetéssel, illetve a két följelentéssel kapcsolatos álláspontját azonnal közöljük a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.