Különleges Sprok-bútorok a Móra-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sprok Antal szoborbútoraiból ’Fából faragott világom’ címmel nyílt kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban július 3-án, pénteken. A különleges, félig szobor-, félig bútoralkotásokat bemutató tárlat érdekessége a kifejezetten a szegedi kiállításra elkészült két méter hetven centiméter magas antilop-szoborbútor – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Július 3-án különleges lények költöztek a Móra-múzeumba: gazellák, majmok, tevék, komédiások, pénztárosok, szerzetesek népesítik majd be a Kultúrpalota kiállítótermét – mindannyian szoborbútorban megformázva. A szoborbútorok Sprok Antal belsőépítész alkotásai, különleges, bútorfunkcióval rendelkező szobrok: fiókos gazellák, polcos pulykák, vagy éppen padként szolgáló tevék.
Sprok Antal a nyolcvanas években a csongrádi bútorgyárban tervezőként dolgozott, majd lakótelepi garázsában nyitotta meg első saját műhelyét. Később Budapesten, az Operaházban volt műterem-vezető, majd az 1990-es évek végén kezdett el szoborbútorokkal foglalkozni. Az elnevezés is tőle ered, egy kölni bútorkiállításra készülve fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy „kentaur-jellegű”, azaz egyszerre szobor- és bútorjellegű alkotásokat készítsen. Volt már kiállítása Finnországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban is.
A különleges humorú, egyedi iróniájú szobrok mind fából készültek, és az alkotó különösen odafigyel arra, hogy megmunkálás után is megőrizzék eredeti jellegüket, „egyéniségüket”. A Móra Ferenc Múzeumban huszonöt ilyen szoborbútor kerül kiállításra, köztük egy igazi különlegesség: Sprok Antal, a múzeum nagy belmagasságához igazodva egy két méter hetven centiméter magas antilop szoborbútort készített kifejezetten a szegedi kiállításra.
A Würth Szereléstechnika Kft. által támogatott tárlatot július 3-án nyitotta meg Geszti Péter, ahol a szegedi kortárs balett táncművésze, Finta Gábor és Gőz László harsonaművész is közreműködött – tudatta a sajtóreferens.

Előző sztori

Szárnyakat kaptak az Ülő Bikák

Következő sztori

Pozsonyi csata Szegeden - koszorúzás rendőrökkel

Legutóbbi hasonló cikkek

Pontosítás

Pontosítjuk az "Újra bilincsben Szabó Bálint!’’ című cikkünket.…