Közélet

Hiteles képviseletet egy kisemmizett nemzedéknek!

Hiteles képviseletet egy kisemmizett nemzedéknek!

2009. július 15., szerda
Hiteles képviseletet egy kisemmizett nemzedéknek!
velomiklos11

A szegedi Fidelitas július elején újraválasztott elnöke szerint a fiataloknak arra van szüksége, hogy saját problémáikra figyelmet, megértést és megoldási javaslatokat kapjanak. Velő Miklós úgy fogalmazott, az ifjúságpolitika csak akkor lehet hiteles, ha minderre képessé válik és meg tudja értetni a fiatalokkal, hogy ők jelentik Magyarország jövőjét.

- Mit tartasz pillanatnyilag a hazai ifjúságpolitika legnagyobb problémájának?

- A politika megfeledkezett a fiatalokról, nincsenek értünk és rólunk szóló intézkedések. Ez azt eredményezte, hogy amint az Ifjúság 2008. című felmérésben is olvasható, hogy a fiatalok mintegy 60 százaléka is teljesen érdektelenné vált politikai kérdésekben. Ez a politikától való eltávolodás főként az MSZP-nek köszönhető, hiszen a kormány hét év alatt nem tudott olyan programot felmutatni, amivel meggyőzte volna a fiatalokat arról, hogy tud róluk gondoskodni, ezért inkább éljenek és dolgozzanak itthon. A

Gyurcsány Ferenc

alatt leépült ifjúságpolitika helyzetén a következő kormánynak sürgősen változtatnia kell. Azt hiszem, joggal nevezhetjük magunkat egy átvert, kisemmizett nemzedéknek, hiszen a jelen kormányzat minden ránk vonatkozó választási ígéretének az ellenkezőjét teljesítette: ingyenes oktatás helyett megpróbálta bevezetni a tandíjat, csökkentette az utazási kedvezményeket, megemelkedett a diákhitel kamata. Egyáltalán nem látható semmi pozitív változás, kiszámíthatatlanná vált az oktatás helyzete vagy a pályaválasztás. Nincs ifjúsági törvény – az előkészítésére költött százmillió forintok ellenére sem –, mindössze egy nemzeti ifjúsági stratégia készült el. Különösen megnehezítette a mi korosztályunk sorsát, hogy a kormány a fiatalok és a családok terhét egyszerre emelte meg.

„Olyan Magyarországot szeretnénk…”

- Mit tehet ilyen helyzetben egy politikai ifjúsági szervezet?

- Hiteles ifjúságpolitikát kell közvetítenünk, elsősorban a kortársaink felé. A fiatalok elsősorban saját problémáik iránt várnak figyelmet és megértést. Ha ebben tudunk segíteni, akkor fogadnak el bennünket. Úgy gondolom, azt kell megértetnünk a fiatalokkal, hogy mi jelentjük Magyarország jövőjét. A Fidelitas olyan országot szeretne, ahonnan nem kell külföldre menni dolgozni és ahol nem teher a családalapítás. Szeretnénk elérni, hogy minél többen gondolják úgy, érdemes Magyarországon élni és dolgozni. Mindezt azzal igyekszünk szolgálni, hogy például elindítottunk egy Pince Clubot, amelyet amellett, hogy fiatalok közösségi helyének, szórakozási lehetőségének szántunk, a csapatépítés szempontjából fontosnak tartunk. Itt havonta tartunk fórumokat, beszélgetéseket az ifjúságot érintő témákról.

„Botkáék inkább már ne csináljanak semmit!”

velomiklos2

- Milyen a szegedi ifjúságpolitika?

- Itt is inkább a leépülés látható: iskola- és óvodabezárások, a helyi bérletek drágulása stb. Már kértük a városvezetéstől, ha hét éven át hiába vártuk, hogy tegyenek valamit a fiatalokért, akkor ebben a számukra megmaradt egy évben már inkább ne csináljanak semmit és ne okozzanak több kárt. Reméljük, hogy a következő városvezetés már a fiatalokért is fog dolgozni! Úgy érzem, a Fidelitasnak sikerült a szegedi ifjúságpolitikában megkerülhetetlen tényezővé válnia. Cselekvő ellenzékiséget képviseltünk, illetve szeretnénk a továbbiakban is segíteni a szegedi Fidesz tevékenységét, főként ifjúsági területen.

- Milyen a kapcsolatotok már pártok ifjúsági szervezeteivel?

- Egyre inkább úgy tűnik, hogy egyedül a jobboldalon jelennek meg a fiatalok problémái politikai témaként, a baloldali és a liberális ifjúsági szervezetek szinte teljesen eltűntek. Ez Szegedre különösen igaz, így nincs igazán kapcsolatunk más csoportokkal. A Zuschlag-ügy miatt a fiatalok kevésbé bíznak a politikai alakulatokban, de ez elsősorban a szocialista ifjúsági szervezetnek ártott meg, hiszen ők még nevet is változtattak miatta. Azt gondolom, a fiatalok minden szervezethez igyekeznek eljuttatni a véleményüket, akitől segítséget remélnek saját problémáikra, ezért is sodródtak az utóbbi időben sokan a Jobbikhoz.

- Hogyan jutottál el az újraválasztásig?

- 2008 óta vagyok a szegedi szervezet elnöke, előtte aktivistaként, majd alelnökként dolgoztam. Azt hiszem, sikerült eredményesen és sikeresen közvetítenünk a polgári gondolatokat és értékeket. Jól esett az ismét megszavazott bizalom, szívesen viszem tovább ezt a csoportot, szeretek itt dolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.