Egyház

Harminc vallási közösség kap önkormányzati támogatást Szegeden

Harminc vallási közösség kap önkormányzati támogatást Szegeden

2009. július 2., csütörtök
Harminc vallási közösség kap önkormányzati támogatást Szegeden

A szegedi önkormányzat egyházügyi alapjából tizenkét felekezet harminc vallási közössége kap idén támogatást, elsősorban épületek rekonstrukciójára és eszközbeszerzésre - közölte Solymos László alpolgármester a Tisza-parti városban csütörtökön.

Az önkormányzat 40 milliós támogatásából a remények szerint 100-120 millió forintos fejlesztés valósulhat meg az egyházaknál, mivel ez a pénz sok esetben pályázati alapként szolgál - tette hozzá az alpolgármester. Az egyházak támogatására elkülönített alapot nem az önkormányzat, hanem az erre a feladatra életre hívott egyházügyi fórum osztotta szét az igénylők között Szegeden. A legnagyobb összeget, 2,9 millió forintot a zsidó hitközség kapta.

Lednitzky András

, a hitközség elnöke az MTI-nek elmondta: a pénzt az általuk működtetett szeretetház-székház homlokzati felújítására fordítják. A beruházás teljes összege csaknem 12 millió forint lesz. Az önkormányzati segítség mellett, a Mazsihisz pályázatán is csaknem 4 millió forintot nyertek, a többit a hitközség állja. A cél az, hogy mire a belvárosi rekonstrukció során a Gutenberg utca is átalakul, az ott levő épületek is megszépüljenek- tette hozzá. Az önkormányzat segítségével a közösségeknél több épület ajtóit és ablakait cserélik ki, kéményeket és templomtetőket javítanak meg, valamint temetőket, lelkészlakásokat hoznak rendbe. A legalacsonyabb támogatási összeg egyébként 200 ezer forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.