Ha nyár, akkor ismét Ágota-tábor

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agota1.jpgSzerdán tartották a szegedi székhelyű, országos tevékenységű Ágota Alapítvány által idén immár XIII. alkalommal megrendezett XIII. Ágota Tábor – Állami Gondoskodásban Élők Országos Találkozójának megnyitó ünnepségét Tiszaszigeten. A július 31-ig tartó táborban mintegy 130 gyermek vesz részt.

Tíz nap, tele programokkal: táncverseny, foci, strand, csapatépítő játékok. A megnyitón felszólalók – köztük Kothencz János, az Ágota Alapítvány elnöke – felhívták a fiatalokat figyelmét: ők is értékes emberek, fogadják el, és szeressék a másikat. Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere, a rendezvény felkért fővédnöke felajánlotta, hogy jövőre és azt követően is Tiszasziget ad otthont a tábornak.

78 gyermek- és lakásotthonból az ország minden megyéjéből összesen 130 államilag gondozott gyermek, valamint 70 karitatív önkéntes vesz részt a táborban. Az önkéntesek között pedagógusok, egyetemi hallgatók, szociális munkások, pszichológusok, orvosok és valaha maguk is állami gondoskodásban felnőtt emberek tevékenykednek.

Az Ágota az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Országos Közhasznú Alapítványt 1996. december 6-án alapította Kothencz János, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel. Az ő munkásságán felbuzdulva mára már több száz karitatív önkéntest tudhat maga mögött az alapítvány. Az alapító eredeti szándéka szerint valamiféle élményhez szerette volna juttatni azokat a gyerekeket, akik sok esetben ingerszegény környezetben élik mindennapjaikat. Tizenkét év munkája révén mára már minden megyében jelen van az Ágota: több mint 70 gyermekotthonban, mintegy 1700 gyermekhez jutnak el.

Az alapítvány az állami gondoskodásban élők mellett a veszélyeztetett csemetéknek, az utcán kallódó gyermekeknek is segítségnyújtást biztosít: például Tarjánban éjszakai játszóházat tart fent. Szakmai segítőprogramokat is szerveznek kortárs önsegítő csoportok, illetve működik egy jogklinikai program csonkacsaládos szülőknek, valamint szociálterápia, családterápia, pszichológiai segítségnyújtás is hozzátartozik a szervezet profiljához.

no images were found

Előző sztori

MSZP alul, SZDSZ legeslegalul…

Következő sztori

Este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat