Közélet

Az országos és a szegedi ifjúságpolitika csődje

Az országos és a szegedi ifjúságpolitika csődje

2009. július 24., péntek
Az országos és a szegedi ifjúságpolitika csődje

Megállítani a fiatalok elvándorlását

x4.jpg

Nemcsak az országnak nincs átfogóifjúságpolitikai stratégiája, Szegednek sincs. A város az elmúlt hét év alatt úgy eladósodott, hogy a 20 milliárd feletti adósságot unokáink is nyögni fogják. A városvezetés lesöpri az asztalról az ellenzék ifjúságvédelemmel kapcsolatos javaslatait, nem támogatja a drogrehabilitációs intézet munkáját, és a fiatalokat segítő városi ösztöndíj létrehozását sem tekinti fontosnak - hangzott el a KDNP ésaz Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségsajtótájékoztatóján.

Az elmondottak miatt

Rétvári Bence

országgyűlési képviselő (KDNP), az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (X!) országos elnöke,

Miklós Péter

, az (X!) megyei elnöke és

Haág Zalán

önkormányzati képviselő (KDNP), továbbá az (X!) megyei alelnöke A szegedi ifjúságpolitika csődje címmel sajtótájékoztatóra hívta a városháza elé az érdeklődőket, valamint a szegeden tartózkodó Országos Ifjúsági Nyári Tábor tagjait. Haág Zalán kerekasztal összehívását sürgette, amelyen a baloldali ifjúsági szervezetek is megfogalmaznák az ifjúság legégetőbb problémáit, közösen meghatároznák a prioritásokat, majd együttesen próbálnának javítani a helyzeten. Mint fogalmazott, a fiatalok problémái nem jobb vagy baloldaliak. Rétvári Bence országgyűlési képviselő kiemelte, Magyarország lakosainak 36 százaléka tartozik a fiatalok kategóriájába. Korábban ifjúsági és sportminisztérium foglalkozott az őket érintő ügyekkel, ma pedig egy osztály keretében mindössze 7 embert jelöltek ki erre a feladatra. Ebből is látszik, mennyire tartja fontosnak az aktuális hatalom a fiatalokat. Az elmúlt 5-7 évben az elvándorlás képezte a legnagyobb problémát körükben, százezernél is több fiatal vett vándorbotot a kezébe, és külföldön próbált szerencsét. A társadalom legképzettebb, nyelveket beszélő, legmozgékonyabb rétege ment el, akikre idehaza is óriási szükség lenne. Az 5 megkérdezett fiatalból 4 nem tud semmi pozitívat mondani az itthoni állapotokról, nincs jövőképe, és egyedül külföldön látja a boldogulás esélyét. A kormánynak mielőbb megélhetést, jövőképet, új munkahelyeket kellene biztosítania a fiatalok számára, továbbá mindent megtennie, hogy hazacsalogassa a külföldre vándorolt, képzett, diplomás munkaerőt. Ha előbb nem, a kormányváltás után rendeződni fog a helyzet, hiszen mint elhangzott, a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség politizálásának homlokterében éppen ezek a kérdések állnak. Ahogy Miklós Péter is fogalmazott, fel kell vállalni egy sokkal aktívabb, a fiatalok érdekeit maximálisan szem előtt tartó, kereszténydemokrata értékrenden nyugvó, hiteles ifjúságpolitikát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.