Egyetem

Az idén még lesz elengedő jelentkező a romániai magyar egyetemekre

Az idén még lesz elengedő jelentkező a romániai magyar egyetemekre

2009. július 10., péntek
Az idén még lesz elengedő jelentkező a romániai magyar egyetemekre

Az előrejelzések szerint az idén 40 százalékkal kevesebb diák jelentkezhet az erdélyi magyar egyetemekre, mint az utóbbi években, ennek ellenére mégis elmarad az évek óta előrejelzett egyetemi létszámválság - írta az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján pénteken, a Romániában a jövő héten kezdődő egyetemi felvételik és beiratkozások előtt.

A demográfiai hullámvölgyet sajátosan ellensúlyozza az "egyetemi bumm": miközben a gyereklétszám látványosan csökken, egymással rivalizálva fejlődnek és terjeszkednek a romániai magyar egyetemek és főiskolák - hangsúlyozta az Új Magyar Szó. Öt éve alig hatezer újonnan érettségiző magyar diákkal számolhattak az egyetemek, és az akkori egyetemi kapacitás ennek a nagyságrendnek felelt meg. Idén valamivel több, nyolc és félezer magyar diák jelentkezett érettségire. Azért nem csökken az érettségizők száma, noha a gyereklétszám kisebb, mert a kötelező nyolcosztályos képzést tízosztályosra emelték, az érettségiig fennmaradó két évet pedig a korábbiaknál többen vállalják - magyarázta az okot

Péntek János

egyetemi tanár a lap kérdésére. Ugyanakkor

Gyagyi József

szociológus úgy látja, az egyetemek sem hosszú, sem rövid távon nem számolnak a demográfiai tényezőkkel, sem azzal az eséllyel, amelyet az érettségizők számának növekedése jelent. Az egyetemeken belüli fakultások nem állnak párbeszédben egymással, és egyetemközi egyeztetés sincs - tette hozzá Gagyi József. A regionális egyetemek helyzetéről

Makó Zoltán

dékán, a Sapientia Egyetem csíkszeredai karának vezetője nyilatkozott a lapnak. Csíkszeredába általában csak háromszéki és Hargita megyei diákok jelentkeznek, időnként érkezik néhány hallgató Maros megyéből. János-Szatmári Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem kancellárja is úgy véli, hogy az egyetemeket a környékről származó hallgatók választják.

Magyari Tivadar

, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, hogy a kolozsvári egyetem igyekszik elébe menni annak a regionális "elszívó hatásnak", amelyet a nem tradicionális erdélyi egyetemi központok jelentenek. Ezért az idén felvételi központot hoztak létre Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön is. A diáklétszám és a meghirdetett egyetemi helyek száma alapján az már biztos, hogy a felvételiző erdélyi magyar diákok közül mindenki, aki akar, talál magának egyetemi helyet az idén - írta az Új Magyar Szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.