Egyetem

A szegedi rektor a Magyar Rektori Konferencia élén

A szegedi rektor a Magyar Rektori Konferencia élén

2009. július 1., szerda
A szegedi rektor a Magyar Rektori Konferencia élén

A kutatás és az innováció fejlesztését, a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozás bevezetését nevezte az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdán hivatalba lépett elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MRK leköszönő elnöke,

Rudas Imre

a sajtó képviselői előtt ünnepélyesen adta át az elnöki tisztséget jelképező címeres láncot a szegedi intézményvezetőnek. A konferencia plénuma tavaly választott meg társelnöknek

Szabó Gábort,

a Szegedi Tudományegyetem rektorát. Az MRK leköszönő elnöke, Rudas Imre a sajtó képviselői előtt ünnepélyesen adta át az elnöki tisztséget jelképező címeres láncot a szegedi intézményvezetőnek, akit a konferencia plénuma 2008-ban választott meg társelnöknek. A társelnökből elnökké lett rektor egy évig lesz az MRK elnöke. Szabó Gábor az intézmények finanszírozását a teljesítményük, azaz a kibocsátott hallgatók elhelyezkedési rátája, a nemzetközi elismertség és a pályázati sikerek alapján, a K+F- és innovációs aktivitás alapján határozná meg. Az intézményvezető fontosnak tartotta a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítését, valamint annak előmozdítását, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az intézmények között mihamarabb jöjjenek létre az egyetemi, főiskolai vagyonokkal kapcsolatos vagyonkezelési szerződések. Az MTI kérdésére a magántőke bevonásával megvalósuló PPP-fejlesztésekkel kapcsolatos finanszírozási gondokról az elnök azt mondta, hogy az érintett intézmények problémáinak megoldására konszenzus körvonalazódott.

Manherz Károly

felsőoktatási szakállamtitkár hozzátette: a tárcánál dolgoznak azon, hogy megoldják a pénzügyi problémákat, kiegészítsék a hiányzó forrásokat. Három intézmény jelezte, hogy komoly gondja van - mondta, de ő nem lát olyan veszélyt, hogy ellehetetlenülnének intézmények emiatt. Az MRK új elnöke szólt arról is, hogy az egyetemek és főiskolák elsődleges célnak tekintik a munkahelyek megtartását és a közalkalmazotti státusz tekintélyének megőrzését. A felsőoktatásban a közalkalmazottak száma a határán van annak, ami a feladatok teljesítéséhez szükséges. Kitért arra is, hogy szorosabb együttműködést kezdeményez a hallgatói érdekképviseletekkel és a határon túli magyar intézményekkel. Ennek keretében a tervek szerint 2010 tavaszán az MRK plenáris ülését az összes magyar rektor részvételével Kolozsváron rendeznék meg. Rudas Imre leköszönő elnök kiemelte: az MRK szervezete szabályosan működik, gazdálkodása stabil, kiegyensúlyozott. Megemlítette az elmúlt évi tevékenységükből a Bologna-folyamat értékelését és az alapszakok felülvizsgálatát. Utóbbi kapcsán minimális változtatásokat javasoltak - mondta, hozzátéve: meg kell várni, amíg a teljes ciklus kifut. Szólt még arról, hogy a rektori konferencia javaslatára 200 pontra nő jövő évtől a felvételi ponthatár, amit a minőség irányába ható intézkedésként jellemzett. Rudas Imre felolvasott egy felhívást is, amelyben - a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel - kezdeményezte a rászoruló hallgatók megsegítésére pénzügyi alap létrehozását. A részleteket később dolgozzák ki, az alapba ugyanakkor a régi és az új MRK-elnök egyaránt felajánlotta egyhavi professzori illetményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.