Vélemény

A bajok eredete

A bajok eredete

2009. július 13., hétfő
A bajok eredete

A bajok eredetét pedig most már maguk a bajok fenntartói okozzák, egyszerű létezésükkel.

Miközben olybá tűnik, a magyar valóság fő kérdése a Gárda léte vagy nemléte, egyre többen kezdjük érezni saját bőrünkön is a gazdasági válság súlyát. Az áremelések egy része persze csak a sebesen közeledő és egyre gyorsabban megérkező hóvégével tudatosodik - forintosodik - majd ott, ahol a legnagyobb a baj: ahol sem bankbetét, sem munka, sem iskolázottság, sem megértés, belátás nem áll rendelkezésre! És nincs az a „krízisalap", amely több millió ember között, 20-50 (100) ezer forintjával (egyszeri, rendkívüli segélyként) szétosztva segítene a bajok eredetén. A bajok eredetét pedig most már maguk a bajok fenntartói okozzák egyszerű létezésükkel. A Kókák, akik nem mondanak le a frakcióvezetésről az újdonsült pártelnök könyörgésére sem (nem is értem, hogyan lehetséges ez, de hagyjuk, nem vagyok "szadeszes")! Akik nem átallanak olyasmit állítani, hogy nélkülük veszélybe kerülne a válságkezelés. Mindezt úgy mondják, hogy tudják, senki sem hiszi már el ezt az átlátszó dumát, mondja bár ezt egy mindenkitől (csak saját brancsának üzleti érdekeitől nem) független „szakértő" miniszterelnök. Ők kitöltik mandátumukat, ha a fene fenét eszik is, mert ez így demokratikus és punktum, a Gárda meg ne masírozzon itt, mert az rossz érzéseket kelt egyesekben. Hát kérdem én: milyen törvényességről és holmi rossz érzésekről tetszenek itt beszélni? Ez az ország immáron évek óta rosszul érzi magát, attól hogy egyesek (elvtelenül) holmi elvekre hivatkozva, a törvényesség látszatát fenntartva szétlopják Magyarországot.

Róna Péter egy helyütt nagyon tömören adja meg a bajok eredeti eredetének okát

, idézem: „A magyar gazdaságpolitika - amely elkerülhetetlennek tartja a további megszorításokat - téves elemzés gyümölcse. A magyar gazdaság a hazai kereslet és a hazai befektetések hiánya miatt képtelen előbbre jutni. 1990 óta kifejlődött egy duális gazdaság, egy túltőkésített multinacionális szektorral és egy súlyos tőkehiánnyal küzdő magyar vállalati szférával. A túltőkésített multik kitermelik és elviszik a Magyarországon termelt jövedelem és vagyon jelentős részét, évente a GDP 7 százalékát. Erre a tőkehiánnyal küszködő hazai vállalati szektor nem képes." Ő a devizahitek forintra konvertálásában látja a lehetséges válságkezelő megoldások egyikét... Az elmúlt héten azon vettem magam észre, hogy lassan magam sem igazodok el a napi hírek tengerében, a hiánnyal küszködő kormányzat termeltette hírdömpinggel. Aztán már nem is figyeltem oda, meg sem próbáltam a sorok között olvasni, mint anno 1989-ben, a kádári éra végnapjaiban. Deja vu érzésem támadt. (Mintha mindez már megtörtént volna velünk egyszer!) És megtörténhet, hogy megesik ismét velünk az a hiba, melyet a rendszerváltásként aposztrofált hatalomátmentés során elkövettünk: hogy nem tiltottuk ki, (hogy nem taszítottuk ki) magunk közül örökre a bajok okozóit és eredőit. Pedig most, ha lehet, még nagyobb a baj és a hiány. Hogy a társadalmi deficitről ne is beszéljünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.