Volt-e bizalmi szavazás Dávid Ibolyáról?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Furcsa körülmények között erősítették meg az MDF elnöki posztján Dávid Ibolyát – tudósított az InfoRádió. A párt vezetősége a szavazást az eddigi irányvonal megerősítéseként értékelte, miközben az ülést követően országosan mintegy ötvenen kiléptek a demokrata fórumból, köztük az eddigi Csongrád megyei elnök is.

A szombati országos gyűlésen nem vették napirendre az elnök személyéről szóló bizalmi szavazásnál a többek által javasolt titkos voksolást. A párt vezetése a nyílt, kézfeltartásos szavaztatást vezette le, és tudósítók szerint erre fel is készültek előre, mivel a küldötteket megyék szerint ültették, hogy egyértelműen lehessen látni, ki hogyan szavazott az elnök személyéről.

A bizalmi szavazásnál a pontos arányokat végül nem lehetett megtudni, mivel a levezető elnök szerint az igenek megszámolása felesleges volt, a „látható többség” ugyanis Dávid Ibolya mellett állt. Egyes újságírók szerint 72-en nemmel szavaztak, 20-an pedig tartózkodtak a kérdésben a jelen lévő 274 küldöttből.

Almássy Kornél, korábban kizárt MDF-es képviselő úgy vélekedett a gyűlésről, hogy a vezetőség által alkalmazott megfélemlítések miatt jelent meg a szavazásra jogosult a 378-ból mindössze 274 küldött. Az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke szerint zavarosak voltak a szavazás körülményei, mivel sok küldött nem is tudta pontosan, miről is szavaznak. Thaisz Miklós azt mondta, a szavazásra feltett kérdés nem az volt, hogy továbbra is Dávid Ibolya maradjon-e a pártelnök.

Az MDF szóvivője úgy értékelte a bizalmi szavazás – mely több mint kétharmados többséggel erősítette meg az eddigi elnököt és elnökséget –, mint ami az eddigi politika folytatására hatalmazta fel a vezetőséget. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a bizalmi szavazás csak egy gesztus, mellyel azt mérte fel a Magyar Demokrata Fórum vezetősége, hogy a tagság támogatja-e a pártot az európai parlamenti választáson sikerre vivő politikát.

A szavazás után tiltakozásul sok küldött távozott a gyűlésről, majd országosan mintegy ötvenen bejelentették az MDF-ből való kilépésüket is.

Előző sztori

Vízilabda: Öt új játékos a Szeged Betonnál

Következő sztori

Vajdaságba került az Európai Polgár Díj