Közélet

Volt-e bizalmi szavazás Dávid Ibolyáról?

Volt-e bizalmi szavazás Dávid Ibolyáról?

2009. június 21., vasárnap
Volt-e bizalmi szavazás Dávid Ibolyáról?

Furcsa körülmények között erősítették meg az

MDF elnök

i posztján Dávid Ibolyát – tudósított az InfoRádió. A párt vezetősége a szavazást az eddigi irányvonal megerősítéseként értékelte, miközben az ülést követően országosan mintegy ötvenen kiléptek a

demokrata fórum

ból, köztük az eddigi Csongrád megyei elnök is.

A szombati országos gyűlésen nem vették napirendre az elnök személyéről szóló bizalmi szavazásnál a többek által javasolt titkos voksolást. A párt vezetése a nyílt, kézfeltartásos szavaztatást vezette le, és tudósítók szerint erre fel is készültek előre, mivel a küldötteket megyék szerint ültették, hogy egyértelműen lehessen látni, ki hogyan szavazott az elnök személyéről. A bizalmi szavazásnál a pontos arányokat végül nem lehetett megtudni, mivel a levezető elnök szerint az igenek megszámolása felesleges volt, a „látható többség” ugyanis

Dávid Ibolya

mellett állt. Egyes újságírók szerint 72-en nemmel szavaztak, 20-an pedig tartózkodtak a kérdésben a jelen lévő 274 küldöttből.

Almássy Kornél

, korábban kizárt MDF-es képviselő úgy vélekedett a gyűlésről, hogy a vezetőség által alkalmazott megfélemlítések miatt jelent meg a szavazásra jogosult a 378-ból mindössze 274 küldött. Az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke szerint zavarosak voltak a szavazás körülményei, mivel sok küldött nem is tudta pontosan, miről is szavaznak.

Thaisz Miklós

azt mondta, a szavazásra feltett kérdés nem az volt, hogy továbbra is Dávid Ibolya maradjon-e a pártelnök. Az MDF szóvivője úgy értékelte a bizalmi szavazás – mely több mint kétharmados többséggel erősítette meg az eddigi elnököt és elnökséget –, mint ami az eddigi politika folytatására hatalmazta fel a vezetőséget.

Kerék-Bárczy Szabolcs

szerint a bizalmi szavazás csak egy gesztus, mellyel azt mérte fel a Magyar Demokrata Fórum vezetősége, hogy a tagság támogatja-e a pártot az európai parlamenti választáson sikerre vivő politikát. A szavazás után tiltakozásul sok küldött távozott a gyűlésről, majd országosan mintegy ötvenen bejelentették az MDF-ből való kilépésüket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.