Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

alairas1Mélységesen antidemokratikusnak és a szegediek érdekeivel ellentétesnek tartja a Ligetfürdő-tranzakciót a Védegylet szegedi csoportja. A civilek szerint a Gomba lebontása és a SZUE-nak a korábbi ígéretekkel szemben történt bezárása ellehetetleníti a helyi úszóélet valamennyi szintjét. Éppen ezért tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Az újszegedi Liget csonkítása miatt pedig az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak.

„Szeged Város Önkormányzata 2007-2008-ban gyakorlatilag átengedte a Ligetfürdőt és a Termálfürdőt a szomszédos Hunguest Hotelsnak, hogy az (jelentős állami támogatással) a fürdőkomplexumot a gyógyturizmus és az idegenforgalom szolgálatába állítva wellnessközpontot hozzon létre. Tavaly bezárták és lebontották a Termálfürdőt (az ún. Gombát), most pedig (a korábbi határozott ígéretek ellenére) bezárják a Ligetfürdőt is (az ún. SZUE-t) – ezzel végképp és teljesen ellehetetlenítve a szegedi úszóélet valamennyi szintjét (sport, rekreáció, iskolai, egészségügyi). A változások (rövid és hosszabb távon egyaránt) a közfunkciók drámai beszűkülését eredményezik.

Alulírott szegedi lakosok a fent említett tranzakciót mélységesen antidemokratikusnak, a városlakók többségének érdekeivel teljesen ellentétesnek tartjuk – a helyi úszóélet ellehetetlenítése (a korábbi három helyszín helyett annak sportuszodába zsúfolása) miatt pedig aláírásunkkal tiltakozunk.”

Ezeket a megállapításokat tartalmazzák azok az aláíróívek, melyeket az elmúlt hétvégén láthattak el először kézjegyükkel Szeged város polgárai. A Védegylet civil szervezet szegedi csoportja a SZUE bezárását megelőző utolsó hétvégén kezdett demonstrációba a Ligetfürdő bejáratánál, illetve a Ligetben. Már az első napokban is rengetegen csatlakoztak az akcióhoz, ám az aláírásgyűjtést tovább folytatják. Nincs is nagyon mit csodálkozni rajta, hogy a SZUE-ba igyekvők, az onnan hazaindulók vagy a zöldben sétálók szimpátiával fogadták a fiatalok kezdeményezését, hiszen valóban sötét fellegek gyülekeznek a szegedi úszóélet egén.

Ez is a fürdőprojekt: félresöpört közfunkciók…

liget-w4„Felháborítónak és arcátlannak tartjuk a városvezetés koncepcióját és kommunikációját. Mint ahogy az a helyi napilapban megjelent cikkeken keresztül jól nyomon követhető, folyamatosan változtatják a Ligetfürdő-projekttel kapcsolatos ígéreteiket. A SZUE bezárásáról például korábban szó sem volt. Most pedig lakat került rá, mégpedig bizonytalan ideig, ami azt jelenti, hogy az őszre drámaian beszűkülnek azok a közfunkciók, melyeket korábban a már lebontott Gomba, a most becsukott SZUE és a sportuszoda együttesen is alig-alig tudott ellátni” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Védegylet szegedi csoportjának koordinátora.

Szentistványi István szerint elképzelhetetlen, hogy a sportuszodában a versenysport mellett az iskolai úszásoktatás, a gyógytestnevelés-gyógyúszás, a tömegsport, az egészségmegőrző úszás is megfelelő helyet, teret kapjon. Miközben más városok (így Hódmezővásárhely) komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyermekeik (akár ingyen) úszni tanuljanak, úszhassanak, addig Szegeden most az a sajnálatos helyzet alakult ki, hogy az iskolákban már korlátozták az úszásórák számát, s szeptembertől újabb szűkítések várhatóak. „Tovatűntek Botka László polgármesternek az Etelka sori új fedett uszodával kapcsolatos ígéretei is, de ha megnyit a Hunguest Hotels wellnessközpontja, minden bizonnyal az sem a közfunkciókra fog építeni. Felmérések szerint a korábban az önkormányzat tulajdonában álló Ligetfürdőt közel 50 százalékban diákok és nyugdíjasok vették igénybe, de nagyon magas volt a családok aránya is. Velük mi lesz majd a későbbiekben, ki törődik az érdekeikkel?” – tette föl a kérdést.

Választ hiába várnak az önkormányzattól, mint ahogy Hülvely István Hunguest-vezérigazgató is hiába fogadta meg korábban, hogy elgondolkodik a kabinsorok megtartásán – azokat is elnyelte már a beruházás lendülete.

… és jogsértő átminősítés

fakivagas1

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt fogalmazta meg a szegedi civilek aggályait Szentistványi a SZEGEDma.hu cikkében a Liget védett területeinek jogsértő csonkításával kapcsolatban. Noha ez ügyben akkor tárgyalások kezdődtek az önkormányzattal, a magánberuházóval és az egyházzal, aki ma a helyszínen sétál, láthatja, a plébánia építése már javában zajlik. A Védegylet szegedi csoportja az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordult beadványával, mivel állításuk szerint a város jogsértően minősített át, csapott hozzá védett területet nem védett helyrajzi számúhoz, ráadásul érdemben máig sem cáfolta a jogsértést.

„Elszántak vagyunk, felkészültünk rá, hogy kihasználjuk a rendelkezéseinkre álló jogi lehetőségeket, hiszen nem szeretnénk, ha ez az eset precedenst teremtene, s az önkormányzat a Liget más részein, például a vidámparknál is azon kezdene el bűvészkedni, hogy önkényesen átrajzolja a védett területek határait” – összegzett.

Az ügy fejleményeiről, illetve a Ligetfürdő-sztori további részleteiről hamarosan újabb írásokkal jelentkezünk.

no images were found

Előző sztori

Kortárs fotóművészek tárlata nyílt meg a Megyeházán

Következő sztori

Újabb tanú emlegette Ujhelyit a Zuschlag-ügyben