Kultúra

Népzenei fesztivállá alakul idén a szegedi Zenés Forgatag

Népzenei fesztivállá alakul idén a szegedi Zenés Forgatag

2009. június 19., péntek
Népzenei fesztivállá alakul idén a szegedi Zenés Forgatag

Új programokkal és új helyszínen várja a közönséget a szegedi Zenés Forgatag; a rendezvényt szerdán, Szent Iván éjszakáján tartják, a Folk Híd Nemzetközi Néptánc Fesztivállal karöltve.

Solymos László

várospolitikai alpolgármester pénteken Szegeden sajtótájékoztatón elmondta: az idei negyedik forgatag a népi folklór témakörét dolgozza fel. A 2006-ban indult rendezvény először két zeneszerző,

Bartók Béla

és

Kodály Zoltán

munkásságának jegyében zajlott, míg tavaly a reneszánsz volt a középpontban. Újdonság, hogy a korábbi helyszínt, a Klauzál teret kinőve idén a Széchenyi téren várják a zene kedvelőit. A népi kézművesek és vásárosok már délután birtokba veszik a város központját. Az éjszaka csúcspontja - a tűzijáték mellett - a "tűzugrás" lesz: ennek keretében szigorú biztonsági előírások mellett, saját koreográfiára dolgozva a Folk Híd nevű fesztivál néptáncosai tartanak bemutatót.

Gombos András

, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta: a Zenés Forgatag és a Folk Híd Nemzetközi Néptánc Fesztivál először kapcsolódik össze. A néptáncfesztivál három évvel ezelőtt volt első alkalommal a Szeged Táncegyüttes, valamint temesvári és pécsi partnere részvételével a három városban, egy-egy hétig. A korábbi pécsi partnert idén felváltotta a Duna Karnevál, és fellép egy mexikói tánccsoport, mellette Törökországból, Romániából és a határon túli magyar településekről is érkeznek együttesek. A fesztivál megnyitója Szegeden lesz, Szent Iván éjjelén. A "tűzugrás" ötlete tavaly vetődött fel, akkor a magyarországi népművészeti civil szervezetek úgy döntöttek, olyan eseményt szerveznek, amely széles tömegek figyelmét irányítja a tűz-kultúrára. A "tűzugrást" Szent Iván éjjelén néhány napon belül másodszor is bemutatják, miután az ország valamennyi pontján - így Szegeden is - június 20-án este kilenc órakor egyszerre, meghatározott zenére ugyanazt a koreográfiát táncolják el a néptáncosok a tűz körül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.