Mégsem halványulnak a Gutenberg-galaxis csillagai?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyvhet-wTöbb mint 20 helyszínen, 80 ingyenes rendezvény, a Dugonics téren 22 sátor, egy hét, amit a könyvnek és az olvasásnak szentelnek – csütörtök délután hivatalosan is megnyitották a szegedi Ünnepi Könyvhetet, melynek keretében számos helyszínen író-olvasó találkozók, könyvdedikálások,  könyvbemutatók és fiatal művészek – zenészek, táncosok, színművésztanoncok – fellépései várják majd a Gutenberg-galaxis barátait.

Második éve koordinálja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az ünnepi könyvhetet, melyre idén Szegeden június 3. és 12. között kerül sor. Tavalyhoz hasonlóan a rendezvénysorozat központi helyszínének most is a Dugonics tér és az ott felállított könyves sátorok számítanak. A csütörtök délután a téren tartott megnyitón Solymos László alpolgármester elmondta:  az ünnepi könyvhét keretében a könyvterjesztők, könyvkiadók, kulturális intézmények és az önkormányzat együttműködésében létrejött gazdag programsorozat azt a célt szolgálja, hogy minél szélesebb rétegekhez hozzák közelebb a könyvkultúrát.

A rendezvénysorozat nyitányához Darvasi László József Attila-díjas író, költő – aki március 15-én megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját – mondta el nyitógondolatait “Kérdések az olvasóhoz” jelmondat alatt. Míg egyesek a vészharangot kongatják a könyvkultúra számára, és attól tartanak, hogy az egyre növekvő virtuális tér miatt lassan kihúnynak a Gutenberg-galaxis fényei, a másik oldalon azt látjuk, hogy az áprilisi budapesti könyvfesztiválnak a gazdasági válság ellenére nagyobb forgalma volt, mint eddig bármikor. Könyvhét már 2000 évvel ezelőtt is volt, legfeljebb máshogy hívták – a könyv szeretete hosszú időre tekint vissza – mondta Darvasi, és hozzátette: a jegyzett nyolcvan év alatt pedig a magyar irodalom is felnőtté vált. A könyvolvasók tehát nem akarnak elfogyni. “Tessék mondani, kedves olvasó, mit akar maga az irodalomtól?” – tette fel a költői kérdést Darvasi, majd azt kívánta az olvasóknak, hogy maradjanak meg a könyveknél, és hogy érje meg nekik az írókkal és műveikkel maradniuk.

A megnyitót népdal-, néptánc- illetve prózai betétek színesítették, közreműködött: Tari Dorottya, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója, Flach István, a Deák Ferenc Gimnázium tanulója és az Arany János Általános Iskola tanulói.

no images were found

Előző sztori

Közösen demonstrált a Jobbik és a Magyar Gárda

Következő sztori

Labdarúgás: Szépen búcsúzna szurkolóitól a Volán