Közélet

Lófara-ügy: Botka nem az érveket, a civileket támadja

Lófara-ügy: Botka nem az érveket, a civileket támadja

2009. június 28., vasárnap
Lófara-ügy: Botka nem az érveket, a civileket támadja
huszarszobor1

Újabb fejezetéhez érkezett a szegedi Lófara-ügy. Az első fokon eljáró hatóság, Makó jegyzője tudomásul vette a szegedi önkormányzat bejelentését a huszáremlékmű áthelyezési és restaurálási munkálatait illetően. Ez ellen a szegedi városvédők fellebbezést nyújtottak be. Miközben a szobrot a városvezetés utasítására már le is emelték talapzatáról, Botka László a másodfokról kizáratná a civileket, akiknek szerinte nincs joguk fellebbezni az ügyben.

Mint arról a SZEGEDma.hu beszámolt, június 13-án kora reggel leemelték helyéről a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét, s azt restaurálásra szállították. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület ez ellen rendőrségi bejelentést, majd ügyészségi feljelentést tett, arra hivatkozva, hogy az önkormányzatnak nem volt ehhez érvényes építési engedélye. A városvédők ugyanis még májusban fellebbezést nyújtottak be az első fokon eljáró hatóság, Makó jegyzője döntése ellen, melyben az tudomásul vette a szegedi önkormányzat bejelentését a huszáremlékmű áthelyezési és restaurálási munkálatait illetően. Az ügy másodfokon a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal asztalára került. A regionális államigazgatási hivatalban a múlt héten egyeztetést tartottak az érintett felek között. Ezen az egyesületet

v. Szilágyi Árpád

és

Kiss István

képviselték, az önkormányzatot pedig

Szögi László

, aki az építési engedély kérelmen tervezőként szerepel és

Priskinné Ale Mária

, a fejlesztési iroda vezetőhelyettese.

Botka László vitatja a civilek jogait

Priskinné Ale Mária itt bejelentette: Szeged polgármestere,

Botka László

azt kérte a másodfokon eljáró hatóságtól, ne vegye figyelembe ügyfélként a városvédő egyesületet, mert ez a hatályos jogszabályok értelmében szerinte nem lehetséges, fellebbezését pedig vizsgálat nélkül utasítsa el. A polgármester a folyamatban lévő ügyről a pénteki közgyűlésen indulatosan szólt, mondván: a regionális államigazgatási hivatal „biztosan nem fogja befogadni ügyfélként a civil szervezetet". Csak remélni tudjuk, hogy Szeged első embere ezen kijelentésével nem szándékozott nyomást gyakorolni a hivatalra... Mint azt v. Szilágyi Árpád, a városvédők elnöke portálunknak kifejtette, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alapszabálya szerint abból a célból jött létre, hogy „Szeged történelmi és kulturális értékeit, hagyományait - a nagy elődökhöz hasonlóan - védje, megőrizze, gyarapítsa". Fellebbezésüket azért tették meg, mert „a huszáremlékmű és a környezetét érintő közterület rekonstrukciós tervei ... szorosan összefüggnek a város kulturális örökségével és városképével". Továbbra sem értenek egyet a Reök előtti tér rekonstrukciós terveivel, a hősi emlékmű áthelyezésének, restaurálásának szükségességével. Ha a regionális államigazgatási hivatal számukra negatív döntést hozna, kihasználják a rendelkezésükre álló további jogorvoslati lehetőségeket. A civilek számos ponton támadják a szegedi városvezetés eljárását törvényességi és etikai szempontból. „A szobor és talapzata egységet képez, jelenlegi helyére a szobrász terveinek megfelelően került, s a parktükörhöz való illesztést is a művész tervezte meg, az elmozdítás így az alkotó eredeti elképzeléseit sérti" - hangsúlyozta v. Szilágyi Árpád. Az egyesület felháborítónak és döbbenetesnek tartja továbbá, hogy a szegedi önkormányzat a bontási és építési engedélyeket „csöpögtetve" próbálja megszerezni, különböző helyekre adja be a kérelmeket, így nagyon nehéz követni a törvényesség útját. A civilek azt szeretnék, hogy a másodfokú eljárásban kötelezzék az építtetőket: a szoborral és a talapzattal együtt kezeljék a kerítés bontási és engedélyezési tervét. A szobrot körülvevő kovácsoltvas kerítés engedélyköteles elbontására ugyanis a mai napig nem kért bontási engedélyt az önkormányzat!

A városvédők szerint félrevezették a szegedieket

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület azt is kifogásolja, hogy az elsőfokú hatóság ügyirataiból kiderült: a szegedi polgármesteri hivatal a szobor restaurálására és áthelyezésére már 2008. november 26-án megkérte az engedélyeket Makón. A dokumentációt akkor még nem bejelentésként fogalmazták meg... Másrészt mindez még jóval az úgynevezett „társadalmi egyeztetési folyamat", a januári tervtanácsi, illetve a márciusi kulturális bizottsági ülés előtt történt. A civilek szerint mindez azt bizonyítja, a városvezetés félrevezette a helyi lakosságot, a közvéleményt, az egyesületet és az önkormányzati képviselőket is - hiszen mit kell megvitatni egy olyan terven, amire már engedélyt is kértek? A városvédők azt állítják, nem is lehetett volna beadni a vonatkozó iratokat, míg a tervező a szakmai lektorátus észrevételeit figyelembe nem veszi. Sérelmezik továbbá, hogy Botka Lászlóék érdemben nem biztosították a társadalmi nyilvánosságot a tervezési sorozat idején: az egyesületet nem értesítették sem a Reök előtti 2008. október 22-i bejárásról, sem az azt megelőző, június 16-i állítólagos lakossági fórumról. Végezetül furcsállják, hogy a tervező, Szögi László a múlt heti egyeztetés során milyen megdöbbentő tájékozatlanságot árult el az építési engedélyezési eljárási folyamatról.

Megismétlődhet a kecskeméti Malom Center esete?

Kiss István okleveles építészmérnök, az egyesület szakmai tanácsadója szerint az ügy kezd hasonlítani a kecskeméti Malom Center országos botrányt kavart építési engedélyezési eljárásához, ahol a helyi jegyző zárta ki a civil szervezeteket megalapozatlanul az eljárásból. Az engedélyezési eljárás során elkövetett számtalan törvénysértést később az ombudsman 55 oldalas jelentésben tárgyalta; a jelentés természetesen megállapította, hogy törvénysértő volt a civil szervezetek eljárásból való kizárása is. „Ha a másodfokon eljáró hatóság most azt állapítaná meg, hogy a makói jegyző megalapozatlanul fogadta be ügyfélként az egyesületet, nem is vizsgálná, milyen vonatkozásokban törvénysértő az önkormányzat engedélyezési kérelme. Sajátságos, hogy az önkormányzat nem a fellebbezésben kifogásolt jogszabálysértő momentumokkal foglalkozik, hanem inkább a fellebbezőt akarja kizáratni" - mondta az egyesület tanácsadója. Az ügy további fejleményeiről természetesen beszámolunk olvasóinknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.