Kotorba igazolt Varga Tamás – Helyszíni jelentés

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Istenként tisztelik a magyarokat Kotorban

vargatamas-w1A világ egyik legszebb tájára igazolt Varga Tamás, a Szeged Beton olimpiai bajnok vízilabdása. A montenegrói tengerpart gyöngyszeme, Kotor már két magyar vízilabdást istenként imád, Tamás is jó eséllyel pályázik, hogy szentté avassák.

Napok óta tudni vélik Kotorban, hogy újabb magyar olimpiai bajnok vízilabdázó igazol városukba. Kiss Gergely és Steinmetz Ádám után Varga Tamás is a montenegrói tengerpart egyik legkülönlegesebb városában folytatja pályafutását. Igaz, nem lesz a másik két világsztár csapattársa, hiszen a Szeged Betonnal LEN-kupát nyert Varga a Cattaróba – ez Kotor olasz neve – szerződött, míg a Kissék a Primorac Kotorral hódították el az idén az euroligás trófeát.

Varga Tamás viszont egyben biztos lehet, ha úgy teljesít, mint másik két társa, istenként fogják tisztelni Kotorban. Az adriai tengerpart ősi városában ugyanis a turisták és a sportolók szeretete között egyenlőség jelet vonnak az itt élők. Kotorban alig többen, mint tízezren élnek, de a városnak háromezres fedett uszodája van. Nem mellékesen, Szegeden a LEN-kupa-döntő idején a sportuszodában hatszázan zsúfolódtak be.

A magyarok előtt mindenki fejet hajt, főként amióta Kiss és Steinmetz Euroliga-győzelemre vezette a kotoriakat. A piacon sétálva egy sajtárus vajdasági legény a minap a pult mögé invitált. Azt hittem, kávézni indul, és helyettesítenem kell. Tévedtem, csak meg kellett néznem a telefonjával rögzített fotókat: ott virított mellette Kiss és Steinmetz. A szabadkai fiatalember büszkén újságolta, hogy a sajtot a magyar olimpiai bajnokok nála vásárolják. No persze mindezt még négy sajtárus elmondta, sőt a zöldségesek is azzal büszkélkedtek, hogy Kissék ott veszik a paradicsomot.

Sajnos egy napot késtem, és nem lehettem jelen, amikor a kotoriak ünnepelték az Euroligát nyert csapatukat. De felvételről egy éjszakán át többszöri ismétléssel, a helyiek kommentárjával megnézhettem a tízezres ünneplést. A legnagyobb ováció a magyarokat fogadta. Nem véletlenül nyilatkozta Kiss Gergő, hogy ilyen ünneplésben még itthon sem volt része, miután megérkeztek az aranygéppel, Athénből, Sydneyből és Pekingből.

Frenetikus hangulat uralkodott Kotor óvárosának ódon falai között: órákig ünnepeltek a szurkolók. És kritizáltak. Nem átallották jégkockával megdobálni a polgármester asszonyt ünnepi beszéde közben. Ennek egyetlen oka volt: a város nem kellőképpen támogatta a csapatot, és ezt a szurkolók, a város polgárai nem nézték jó szemmel. Az első pillanatban véleményt nyilvánítottak. Mindez hozzá tartozik a déli mentalitáshoz, szemtől szemben mondják el az emberek a problémáikat.

Természetesen kár, hogy Varga Tamás eligazolt a Szeged Betontól, hiszen vele tartása volt a csapatnak, de az is biztos, fantasztikus helyen tölt majd legalább egy évet. Kotor ugyanis nemcsak a világörökség része, hanem a világ polgárainak találka helye is. Naponta érkeznek Kínából, Amerikából, Angliából, Japánból, Oroszországból turisták, akik mindannyian rácsodálkoznak a világ egyik gyöngyszemére.

Előző sztori

Kajak-kenu Vk Szeged – Öt magyar aranyérem

Következő sztori

Kajak-kenu Vk, Szeged – Ötből négy a reggeli magyar mérleg