Kis város nagy focicsodája

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Makó már nemcsak a hagymáról, a futballról is híres

makoifoci2Makón történelmet írtak, hiszen a város futballmúltjában még soha nem fordult elő, hogy második osztályú csapat bronzzal gazdagítsa a városháza éremgyűjteményét, ráadásul a csapat a magyar kupa legjobb 16 gárdája közé verekedte magát. A SZEGEDma.hu a Makó FC elnökét, Ménesi Gábort kérte meg, tárja fel előttünk egy “kis város nagy futballtitkát”, bár az írás némiképpen kilóg a portál által indított cikksorozatból, mégis egy összehasonlítás erejéig betekintést enged, hogyan, milyen összefogással lehet másodosztályú focit csinálni.

Az ötödik szezont zárták a második osztályban, pedig pesszimista hangokkal volt teli a megye annak idején, mikor a csapat feljutott. De a Makó öt év alatt rácáfolt a mendemondákra: komoly második osztályú csapat a Maros-partiaké, akikkel még egy Fradinak is számolni kell.

„Mikor megnyertük a harmadik osztályú bajnokságot, akkor adtunk egy próbaévet magunknak” – emlékezett vissza az elnök. „Sok veszteni valónk nem volt, mert az akkori átszervezések miatt osztályozóval dőlt el a sereghajtók sorsa. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy az akkori 14 csapatos második ligában megméretjük magunkat; és bravúros szerepléssel sikerült simán elérnünk a bennmaradást. A két csoportos NBII-ben azóta volt egy 11. helyünk, két negyedik és most a harmadik helyezés. Erős csapattá váltunk minden szinten.”

Szegeden nincs csapat, Makón van?

„Az én hitvallásom, hogy mindig olyan labdarúgókat kell igazolni, akik akarják a sikert” – folytatta Ménesi. Az elnök szerint, mivel Szegednek nem sikerült megvetnie hosszú távon a lábát a második osztályban, a Makónak kellett felvállalnia, hogy a megye élcsapata lesz. „Ami a Szegednek kudarc, az nekünk, faramuci helyzet, de segítség, hiszen nálunk landoltak azok a játékosok, akik tudásuk alapján megütik a második vonal szintjét, de mivel a megyeszékhelyen nincs csapat, hozzánk igazoltak” – vonta le a következtetést a sportvezető. „Mi addig tudunk így, ebben az erős felállásban létezni, míg nincs egy ellenlábasunk, egy komoly alapokon nyugvó másik focicsapat. Én többször említettem már, hogy a megyében úgy kellene működnie a fociéletnek, hogy Szeged adná az első osztályú klubot, mi lennénk a második vonalban, és lenne még néhány harmadosztályú csapat. És ki lehetne építeni egy szoros, fiókcsapat-rendszerű együttműködést a klubok között” – így Ménesi.

Elkötelezett önkormányzat és lokálpatrióta „őrültek”

A pénz előteremtésével kapcsolatban az elnök először az önkormányzat feladatairól beszélt, amit Makó városa maradéktalanul ellát. „Szerencsére felismerte a város, hogy milyen fontos a csapat a makóiaknak, és egyre nagyobb támogatást nyújtanak nekünk, és a körülményekben is próbálnak javítani: idén kiírásra került már a közbeszerzés egy műfüves pálya építésére” – fűzte hozzá Ménesi, aki a konkrét számokkal kapcsolatban elmondta, hogy a támogatók tekintetében a fő szponzor már évek óta az a hozzá hasonló néhány lokálpatrióta „őrült”, akik vállalkozásaikból nem sajnálnak súlyos forintokat fizetni szeretett sportágukra. A jegybevétel is jelentős, éves szinten 3 millió forintot fizetnek a nézők, átlagban öt-hatszázan járnak meccsekre. Van egy plakát, ami a szponzoroknak egy plusz hirdetési felület, ebből 1,5-2 millió még összejön. A teljes költségvetés az utánpótláscsapatokkal együtt így 35-36 millió forintra rúg. Az önkormányzat ebből 13-14 millió forintot ad, és a létesítmény ingyenes használatát. Az elnök még hozzátette, hogy jövőre a cél egyben tartani a csapatot, a hat év alatt kiváló közösséggé érett gárdát, ami azért sem könnyű, mert a jó szereplés miatt komoly kérők jelentkeztek a játékosokért.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Szent Iván-éj után: Visszatérés a rezgéskultúrába

Következő sztori

Szegeden drágul a távhő, a parkolás és a tömegközlekedés