Hosszú szélcsend után újra forog a dorozsmai szélmalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szelmalomA 9. Dorozsmai Napok programjai keretében több mint három évtizednyi mozdulatlanság után ismét forgott a híres dorozsmai szélmalom. A műemlékkel kapcsolatos problémákról először a SZEGEDma.hu számolt be közel egy évvel ezelőtt. Szerencsére a gyönyörű építményről lekerült az átok, s immár működőképes állapotban fogadhatja a turistákat.

Idén márciusban már arról adhattunk hírt, hogy a tízmilliókat felemésztő, többszöri felújításokon is átesett emlékmű végre végleg elnyerheti azt a formát, ahol a vitorla is megfordulhat. Egy pályázati forrásnak és több szakértő elme, dolgos kéz segítségének köszönhetően, akár húsz évig sem kell majd hozzányúlni a malomhoz.

A dorozsmai napok keretében megforgatták szombaton a kereket, és Osváth Gábor Dániel a szakmai munkát felügyelő molinológus, ifj. Szilágyi Árpád városvédővel karöltve a régi, törött, korhadt lapátgerendákból tüzet raktak – amit Solymos László alpolgármester gyújtott meg -, hogy elégessék a műemléket sújtó átkot.

Előző sztori

Kajak-kenu Eb: két arany a zárónapon

Következő sztori

Hétfő: Közönségtalálkozók a Szabadtéri sztárjaival