Gazdaság

Agrár világfórum a globális kihívások lokális válaszairól

Agrár világfórum a globális kihívások lokális válaszairól

2009. június 22., hétfő
Agrár világfórum a globális kihívások lokális válaszairól

19. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Élelmiszer- és Agrárgazdasági Szövetség (IAMA) az Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórumot és tudományos szimpóziumot június 20-23. között Budapesten, első alkalommal ebben a térségben, a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium közreműködésével és támogatásával.

A fórumon az élelmiszergazdaság vezető szakemberei, tudósai, kormányközi döntéshozói, a kereskedelmi láncok, a bankok képviseltetik magukat. A tanácskozás legfontosabb feladata, hogy tagokat szerezzenek és kiterjesszék hatásukat a kelet- és délkelet-európai, valamint az ázsiai államok felé - mindenekelőtt a szovjet utódállamokra. A vezértéma: „Globális kihívások - lokális válaszok" - mert különösen az élelmiszer terén minden esetben lokális választ kell adni, a helyi lehetőségeket figyelembevételével - mondta el pénteken a fórum egyik előadójának szegedi látogatásakor

Molnár Pál

, az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, a világfórum hazai szervezőbizottságának társelnöke. 52 ország, mintegy 400 résztvevő - a június 20-án reggel megkezdődött tudományos szimpóziumon összesen hat szekcióban vitattak meg olyan témákat, mint például az agrárországok stratégiája. Vasárnap délután zajlott az egyetemi hallgatók versenyének döntője, amelybe három magyar egyetem csapata is bejutott az amerikai, kanadai, holland és francia résztvevők közé: a budapesti Corvinus Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem csapata. A verseny az agrárgazdaság oldalát világítja meg, hogy miként lehet a jó terméket jól eladni. Szombat reggel megkapják a témát, és előadást kell tartaniuk arról, hogy hogyan lehet egy adott termékkel betörni a piacra. Egy bor- és pálinka szekciót is hallhattak a résztvevők, melyen szakemberek mutatták be a magyar borokat és pálinkákat. Sok más érdekesség mellett szó volt még a nagyvárosok mezőgazdasági terményekkel való ellátásáról is. Az „igazi" világfórum hétfő reggel kezdődött Budapesten, ahol a kormányzat nevében Molnár Csaba kancelláriaminisztert hívták meg a résztvevők köszöntésére. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a rendezvény nemzeti főszponzora, valamint az IAMA amerikai elnöke is részt vett a fórumon, ahol nyolc témakörben hangzottak el előadások. A Világfórumra meghívást kaptak a világ élelmiszer- és agrárgazdasága magas szintű vezetői, a tudományos fórumok és neves egyetemek jeles képviselői, közöttük

Marcos Fava Neves

professzor Brazíliából, a Sao Paolo-i egyetem fiatal tanára, aki a szegedi egyetemmel alakít ki kapcsolatokat, ennek kapcsán tartott pénteken előadást a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A professzor pénteki látogatásakor kezdtek sztrájkba a luxemburgi tejtermelők. Kérdésünkre Molnár Pál elmondta, a tejtermeléssel foglalkozó szekció keretében bemutatják, hogy miként oldották meg az árképzést, marketing, a tejlánc problémáit más országokban. Egy világfórumon persze nem lehet recepteket kapni, de mindenképpen láthatóvá válik az, hogy az egyes helyeken hogyan találták meg a legjobb megoldást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.