A Jobbik és a Gárda megvédi a huszárszobrot

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajtaj1A Magyar Gárda és a Jobbik helyi szervezete élőlánccal is megvédi a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét. Kulturális kincseket nem lehet csak úgy arrébb tologatni – mindezt Tóth Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrád megyei és szegedi elnöke jelentette be azon a sajtótájékoztatón, melyen Botka László vasárnapi kijelentései ellen is tiltakoztak. A szocialista polgármester állításuk szerint párhuzamot vont a Jobbik, a Gárda, illetve a nyilasok között.

Botka László és szegedi csapata a vesztét érzi, és foggal-körömmel igyekszik menteni hatalmát. A közvélemény-kutatások szerint időközben a Jobbik utolérte az MSZP-t. Érthető, de nem magyarázható a polgármester idegessége, melynek okán olyan kijelentésekre ragadtatta magát a vasárnapi holokauszt-megemlékezésen, amikkel párhuzamot vont a nyilas mozgalom és a Jobbik, illetve a Magyar Gárda között – mondta az Oroszlán utcai Szegfű Klub előtt Rácz Tibor, a Jobbik szegedi alelnöke.  Hozzátette: az SZDSZ már megbukott azzal a kísérlettel, hogy a cigányságot a Jobbik és a többségi társadalom ellen akarta uszítani, Botka László sem érhet el sok eredményt, ha a zsidósággal próbálja meg ugyanezt.

Az alelnök szerint ma Magyarországon valójában a neoliberális és a baloldali erők nevéhez fűződik az uszítás, nem a nemzeti, keresztény alapokon álló jobboldali pártéhoz. Ami pedig Botkát illeti, Szeged polgármestere bűneit igyekszik takargatni, melyeket egyebek mellett a Lófara-ügyben, az IKV körüli botrányok esetében és az áremelések, megszorítások támogatása kapcsán megszavazott.

Tóth Péter kijelentette: a Jobbik tagságának 80-90 százaléka a 70-es, 80-as évek után született, így több mint furcsa „nyilasozni” őket. Az ő üknagyapja még bújtatta is a zsidó húsboltost a vészkorszak idején, így Botka szavait személyes sértésnek tekinti. A Jobbik nem valami ellen, hanem az ország, a nemzet építése érdekében jött létre – fogalmazott –, kisebbségek ellen nem uszítanak. Hozzáfűzte: Magyarország június 7-én véleményt formált az MSZP és az SZDSZ gyűlöletpolitikájáról, így Botka Lászlónak ideje lenne az előrehozott választások kiírásáért küzdeni, illetve a visszavonuláson gondolkodni.

Az elnök egyúttal arról is szólt, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezetének feltett szándéka megvédeni a Reök előtti huszáremlékművet. Akár fizikai erővel is megakadályozzák az áthelyezést, élőlánccal vonják körbe a talapzatot. Időről időre megfigyelőik járnak a helyszínen, s azonnal akcióba lépnek, amint bárki is bontani akar. Tóth Péter azt mondta: Botka Lászlónak és társainak nincs joguk össze-vissza rakosgatni a város kulturális értékeit.

Előző sztori

Az MSZP a Mont Blanc-ról a pokolba zuhant

Következő sztori

Kosárlabda: új szponzorral, új néven és új sztárral a Szedeák