/

Szegedre érkezett a Feltámadási menet

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Együvé tartozásunk jelképe

zarandokut24A Feltámadási menet, mely az együvé tartozás és a krisztusi jövőbe vetett hit Kárpát-medencei kifejezése, az idén ötödszörre halad végig Zamárditól és Tihanytól egészen Csíksomlyóig.

A mozgalmat (mint megírtuk) 2004. december 5.-i népszavazás után hozták létre a szervezők, hogy ily módon fejezzék ki csalódottságukat a kettős állampolgárság megadásáról szóló referendum eredményét illetően. A zarándoklók menete két irányban, felső és alsó ágon halad, az útvonal képzeletben egy szívet rajzol a Kárpát-medencében. A menet jelvénye egy Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, mely úgy van kifaragva, hogy mindkét útvonalon egy teljes jelképet mutasson. A menet május 3-án, a Vajdaságból érkezett (Szentmihályon keresztül) a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért templomba, ahol Laurinyec Mihály atya, az egyházközösség plébánosa szentmisét (egyben ovis misét) celebrált, melyen anyák napja lévén az édesanyáknak ajánlott.

zarandokut1

A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a mádéfalvi és a csíkszentkirályi kereszt népe felviszi a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló nagymisére. Ott az oltár előtt újra egyesítik a jelvényeket és leviszik a plébánia templomi csángó misére. Itt őrzik minden esztendő szalagjait, a feltámadási jelvényeket pedig évente visszaviszik a balatoni kiindulási helyre.

A szentmisén a hívek imádkoztak az egységért, amely minden Kárpát-medencében élő magyart összekovácsol a szeretetben és az összetartásban. Közös fényképen örökítették meg az eseményt, majd a zarándokmenet Algyő érintésével Hódmezővásárhelyre indult. Innen az Alföldön át a Maros-völgyében lép be Erdélybe és halad Somlyó felé.

no images were found

Előző sztori

Leáldozóban az emelt szintű érettségi

Default thumbnail
Következő sztori

120 ezer rosszul táplált gyermek Magyarországon

Legutóbbi hasonló cikkek