Közélet

Szabadka szerb kézbe kerül?

Szabadka szerb kézbe kerül?

2009. május 19., kedd
Szabadka szerb kézbe kerül?
szabadka

Megkezdődött Szabadka szerb bekebelezése - olvasható a

Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szabadkai körzeti szervezetének közleményében a VajdaságMa oldalán. A magyar párt nyilatkozatában felveti a kérdést, vajon érdeke-e a jövőben a szabadkai magyaroknak a Magyar Koalíció (MK) és a Boris Tadić államfő vezette Demokrata Párt (DS) együttműködés?

A VMDP közleménye utal

Oliver Dulić

, a Demokrata Párt szabadkai tisztségviselőjének már a választások előtt tett kijelentésére, mely szerint „elmúltak azok az idők, amikor Szabadkának magyar polgármesterei voltak". A magyar párt nyilatkozata kitér a város irányítását megnyerő

Boris Tadić-

féle Európai Szerbiáért elnevezésű koalíció és a Magyar Koalíció megegyezésére, mely alapján a szerb pártszövetséget képviselő Demokrata Párt és Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) felosztotta egymás között a szabadkai pozíciókat. A MK kapta a képviselőtestület elnökségét, míg a polgármester a DS-ből érkezett. A Városi Tanácsban a költségvetés 80%-át a Demokrata Párti tanácstagok ellenőrzik, 20%-át pedig a VMSZ képviselői. A közvállalatok vezetése is e megállapodás szerint oszlik meg, csak néhány pozíció cserélt gazdát a két párt delegáltjai között. A Képviselőtestületben a Demokrata Párt abszolút többséggel rendelkezik, ha a Szerbiai Szocialista Párt és a Bunyevác Párt 1-1 képviselője is velük szavaz. A VMDP szerint ez azt jelenti, hogy a szerb érdekek érvényesítése a Magyar Koalícióval kötött együttműködés ellenére akadálytalanul működik. Ez a megkülönböztetés a különböző támogatások odaítélésében is érvényesül, így például a VMSZ-hez közelálló Pannon TV az idén még nem kapott pénzt, míg DS által működtetett Fokus Kultúrközpont zavartalanul kapja a juttatását. A VMSZ kezében lévő Vízművek egy hatalmas kölcsön törlesztése előtt áll, ami akár a cég pénzügyi összeomlását is okozhatja. A VMDP úgy látja, hogy a Demokrata Pát ki fogja használni ezt az alkalmat és a VMSZ holdudvarához tartozó közvállalatok és intézmények ellehetetlenítése után fokozatosan átveszi majd azok irányítását. Mindezek miatt a Vajdasági Magyar Demokrata Párt - mint a Magyar Koalíció tagja -elérkezettnek látja az időt arra, hogy felmérjék, érdeke-e a szabadkai magyaroknak az MK és a DS együttműködése.

A közlemény teljes szövege itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.