Szabadka szerb kézbe kerül?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabadkaMegkezdődött Szabadka szerb bekebelezése – olvasható a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szabadkai körzeti szervezetének közleményében a VajdaságMa oldalán. A magyar párt nyilatkozatában felveti a kérdést, vajon érdeke-e a jövőben a szabadkai magyaroknak a Magyar Koalíció (MK) és a Boris Tadić államfő vezette Demokrata Párt (DS) együttműködés?

A VMDP közleménye utal Oliver Dulić, a Demokrata Párt szabadkai tisztségviselőjének már a választások előtt tett kijelentésére, mely szerint „elmúltak azok az idők, amikor Szabadkának magyar polgármesterei voltak”.

A magyar párt nyilatkozata kitér a város irányítását megnyerő Boris Tadić-féle Európai Szerbiáért elnevezésű koalíció és a Magyar Koalíció megegyezésére, mely alapján a szerb pártszövetséget képviselő Demokrata Párt és Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) felosztotta egymás között a szabadkai pozíciókat. A MK kapta a képviselőtestület elnökségét, míg a polgármester a DS-ből érkezett. A Városi Tanácsban a költségvetés 80%-át a Demokrata Párti tanácstagok ellenőrzik, 20%-át pedig a VMSZ képviselői. A közvállalatok vezetése is e megállapodás szerint oszlik meg, csak néhány pozíció cserélt gazdát a két párt delegáltjai között.

A Képviselőtestületben a Demokrata Párt abszolút többséggel rendelkezik, ha a Szerbiai Szocialista Párt és a Bunyevác Párt 1-1 képviselője is velük szavaz. A VMDP szerint ez azt jelenti, hogy a szerb érdekek érvényesítése a Magyar Koalícióval kötött együttműködés ellenére akadálytalanul működik. Ez a megkülönböztetés a különböző támogatások odaítélésében is érvényesül, így például a VMSZ-hez közelálló Pannon TV az idén még nem kapott pénzt, míg DS által működtetett Fokus Kultúrközpont zavartalanul kapja a juttatását.

A VMSZ kezében lévő Vízművek egy hatalmas kölcsön törlesztése előtt áll, ami akár a cég pénzügyi összeomlását is okozhatja. A VMDP úgy látja, hogy a Demokrata Pát ki fogja használni ezt az alkalmat és a VMSZ holdudvarához tartozó közvállalatok és intézmények ellehetetlenítése után fokozatosan átveszi majd azok irányítását.

Mindezek miatt a Vajdasági Magyar Demokrata Párt – mint a Magyar Koalíció tagja -elérkezettnek látja az időt arra, hogy felmérjék, érdeke-e a szabadkai magyaroknak az MK és a DS együttműködése.

A közlemény teljes szövege itt olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

2009/10-re is változatos programot ígér a színház

Következő sztori

Már bajnoki címet ünnepelt a Veszprém

Legutóbbi hasonló cikkek