Kultúra

Polgármesterek portréi vándorolnak a városházára

Polgármesterek portréi vándorolnak a városházára

2009. május 8., péntek
Polgármesterek portréi vándorolnak a városházára

Egykori sikeres városvezetők portréit adja kölcsön a Móra Ferenc Múzeum a szegedi városháza számára, ahol a helyi közélet szereplői az illusztris alkotások közelében dönthetnek a város fontos ügyeiről. A kölcsönadott festmények között olyan településtörténeti jelentőségű polgármesterek portréi is vannak, mint Pálfy Ferenc, Lázár György vagy Somogyi Szilveszter - tudatta Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Összesen 11 művet ad kölcsön a Móra Ferenc Múzeum. Az alkotások többnyire városvezetői portrék, de van közöttük egy monumentális árvízi kép is. A városháza bizottsági termeiben tekinthetik meg a jövőben a szegediek többek között

Szilber József, Réh János, Wőber György, Pálfy Ferenc, Lázár György

polgármesterek és - Szeged egyik legsikeresebb városvezetője -

Somogyi Szilveszter

arcképét. Somogyi Szilveszter 1915 és 1933 között volt Szeged város polgármestere. Többek között neki köszönhető, hogy Szeged egyetemi várossá fejlődött. A lakásínségen telekosztással próbált enyhíteni, az így létrejött Somogyi-telep városrész róla kapta a későbbiekben a nevét. A városházán kiállítandó múzeumi portrék között van a Pálfy Ferenc polgármesterről készült festmény is. Pálfy Ferenc 1844-ben Pozsonyban az országgyűlési ifjak egyike volt, a későbbiekben polgármestersége idején helyezték el a Fogadalmi templom alapkövét. 1872-ben választották a város vezetőjévé, a polgármesteri posztról 32 éves hivatalviselés után, 1904-ben 80 évesen mondott le. Szintén tartós letétként kerül a városházára a Lázár György polgármesterről festett portré.

Ady Endre

egyik cikkében a legszeretetreméltóbb gentleman-nak nevezte az 1904 és 1915 között Szeged város polgármestereként tevékenykedő Lázárt. A festményeknek a városházára történő átszállítása várhatóan május 12-én, kedden délelőtt történik meg - közölte a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.