Egyetem

Nap napja a napfény városában

Nap napja a napfény városában

2009. május 7., csütörtök
Nap napja a napfény városában
napnapja1

Csütörtökön a Dóm téren egy napig a Földön is ragyogott a nap, hiszen a Csillagászat Nemzetközi Évének eseményeihez csatolva és az Egyetemi Tavasz keretein belül egész napos modern kori, tudományos „napünnepet" tartottak. Az érdekes előadások között volt Naphoz kapcsolódó rajzverseny, fejtörő, tánc és természetesen zene is. A térre látogatók pedig egy kis lazítás végett felmehettek a fogadalmi templom tornyába is.

Egész napos rendezvényen fény-kísérletek, fotoszintézis-bemutatók, kézműves-foglalkozások, kiselőadások mellett táncházzal, folyamatos „űrdiszkóval" kényeztették az érdeklődőket a szervezők.

A programok reggeltől délután ötig zajlottak

. Ott jártunkkor épp

Újváriné Illés Mária

adjunktus, az SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszékének munkatársa tartott előadást a Nap a zenében címmel, ahol azt hallhattuk, hogy zeneszerzőink hogyan komponáltak műveikbe naplementét vagy esetleg pirkadatot.

napnapja3

A színpad mellett két távcsövön keresztül, a Szegedi Csillagvizsgáló távcsövének segítségével nézhettük meg a Napot. Az egyik látcső segítségével megfigyelhettük az úgynevezett protuberanciát, amely a Nap és a csillagok felszínéről a légkörén átívelő, mágneses erővonalak mentén tartósan fennmaradó anyagáramlás, a napkitöréshez hasonló jelenség. Hasonló volt, mint egy vörös, izzó korong előtt lassan lengő hajszálak látványa. A Nap napját a Live Act Folk Projekt és a Napra zenekarok koncertje zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.