Muzeális köteteket fogadtak örökbe a szegedi Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyv_orokbefogadasMuzeális köteteket adtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjainak pénteken a Somogyi-könyvtárban.

A könyvtár 2003-ban hívta életre a könyv-örökbefogadás intézményét, amely egyfajta erkölcsi kötődést fejez ki az intézmény és az örökbefogadó között – mondta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, az intézmény gyűjteményi osztályának vezetője.
Az első örökbefogadó Gregor József volt, aki Liszt Ferenc-kéziratokat kapott meg jelképesen. Elsősorban a település prominenseit, a Szegedért Alapítvány díjazottjait, díszpolgárait ajándékozzák meg jelképesen egy kötettel, de már arra is volt néhány példa, hogy vállalkozás fogadott örökbe egy kötetet, anyagilag támogatva annak restaurálását – közölte a szakember.
Az alapítvány idei fődíjasa, Simai Mihály költő Marcus Antoninus meditációit fogadta örökbe. A kötet egykor híres magyar költők – Batsányi János és Szentjóbi Szabó László – tulajdonában volt. A kuratórium Debreczeni Pálról elnevezett elismerését átvevő Kothencz János pedagógus, az állami gondozott és veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozó Ágota Alapítvány létrehozója August Hermann Francke nevelésről szóló, 1711-ben, Halléban megjelent magyar nyelvű kötetét kapta meg jelképesen.
A művészeti kuratórium Gregor József-díjával kitüntetett Aranyi Sándor festőművész a könyvtáralapító Somogyi Károly 11 és 16 éves kora között készített rajzainak albumát foghatta kézbe néhány percig.
A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjával elismert Dobozy Attila bőrgyógyász, akadémikus Kaposi Móric dermatológiai előadásainak bécsi kiadását tudhatja magáénak jelképesen.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

A Szeged-Csanádi Egyházmegye hírei

Default thumbnail
Következő sztori

Még korruptabbak leszünk?

Legutóbbi hasonló cikkek