/

Mi lesz veled, patikaügyelet?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nyito1Már évek óta felelőtlen kísérletezés folyik az éjszakai patikaügyelet ellátásának biztosítása ügyében – mondta el kedden Péter Szilveszter, a szegedi egészségügyi bizottság fideszes tagja, aki szerint a bizonytalan állapot kialakulásának oka a rossz patikaliberalizációs jogszabály sematikus alkalmazása, a kamara véleményének lesöprése és az önkormányzat felelősségvállalásának hiánya. A Fidesz-frakció a márciusi véleményét fenntartva ismét javasolja, hogy a város írjon ki pályázatot az éjszakai ügyelet ellátására.

A pályázat keretében a város támogatná – becslések szerint közel 6-7 millió forinttal – azt a megfelelő gyógyszerkészlettel rendelkező, a városközpontban, orvosi ügyelet közelében fekvő, komoly szakembergárdával rendelkező gyógyszertárat, amely a legkedvezőbb ajánlatot nyújtja be. Mindenképpen változtatni kell a jelenlegi rendszeren, hiszen lassan már évek óta helyben járás folyik az ügyelet kérdésében. Korábban a 12 patika bevonásával folyó tárgyalások a Plázában működő gyógyszertár jelentkezésével rendeződött ideiglenesen, de ez a drogéria most visszaadná az ügyeletet. Az ÁNTSZ most 23 patikát jelölt ki megoldásként heti váltásban. Péter Szilveszter szerint – aki maga is gyógyszertárat üzemeltet – ezt az ügyeleti rendszert a lakosság nem tudja majd követni. A politikus szerint a megoldás kulcsa az önkormányzat kezében van. A pályázat kiírásával, pénzügyi támogatással megoldódna a helyzet (a fogászati ügyeletre a város közel 7 millió forintot költ, plusz a szakszemélyzet költségeit is állja). Az ellenzéki frakció azt javasolja, hogy először is a jogszabályt alkalmazó ÁNTSZ, a szakmát képviselő kamara és a lakosság ellátásért felelős önkormányzat között mihamarabb kezdődjenek egyeztető tárgyalások, ugyanis jelenleg az egymásnak ellentmondó határozatok, az eltérő vélemények a legfőbb gátjai az éjszakai patikaügyelet megnyugtató rendeződésének.

(A leghosszabb nyitva tartással egyébként jelenleg a Tisza Lajos körúti Kabay Pataki rendelkezik, amely 21 óráig áll a betegek rendelkezésére.)

Előző sztori

Szili Katalin törvénysértő módon kampányolt

Következő sztori

Szerda: Papp Lajos professzor Szegeden: „Szívvel, lélekkel”