Írjon nekünk

Közélet

Megyei közgyűlés: Békés ballagási délelőtt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

kozgyules1Rekordgyorsasággal zajlott le csütörtökön a Csongrád Megyei Közgyűlés rendes ülése: a képviselők alig három óra alatt tárgyalták meg a csaknem negyven előterjesztést. Igazi vita egyedül a szervezeti és működési szabályzat tervezett módosítása kapcsán alakult ki. Ezúttal a szocialisták is is végig az ülésteremben maradtak.

A csütörtök délelőtt zárt üléssel indult: a megyei közgyűlés döntött a Csongrád Megye Közoktatáséért Díj adományozásáról, felhatalmazta elnökét, hogy tárgyaljon a Raiffeisen Bankkal a kötvénykibocsátási szerződés esetleges módosításáról, valamint ezzel kapcsolatban szakmai előterjesztést készítsen a következő ülésere, tudomásul vette a főjegyző tájékoztatását az „Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark versenyképességi stratégiája” című szakértői anyaggal kapcsolatban, valamint hozzájárult a Móra Ferenc Múzeum és a Szeviép Kft. között kötendő szerződéshez. Immár nyitott ajtók mellett fogadták el a 2008. évi költségvetési gazdálkodásról, zárszámadásról és a pénzmaradvány elszámolásáról szóló beszámolót, valamint módosították a 2009. évi költségvetési rendeletet.

Marosvári és a szocialista tanácsok

Ezt követően került napirendre a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosítása, melynek kapcsán hosszas – némely esetben személyeskedésbe hajló – polémia alakult ki. Az előterjesztés egyrészt a felszólalások mederben tartásával a közgyűlési vitát kívánta a korábbinál részletesebben szabályozni, másrészt azt fogalmazta meg, hogy a módosító javaslatokat legkésőbb az ülést megelőző harmadik napon 15 óráig, a bizottságoknak és a tisztségviselőknek pedig legkésőbb az ülést megelőző napon 12 óráig kell benyújtani. (Azon napirendi pontok esetén viszont, amikor az előterjesztést vagy annak egy részét a képviselők számára nem kézbesítették el a közgyűlést megelőző hatodik napon, módosító javaslatot a vita lezárásáig lehetne előterjeszteni.)

A megyei testületben független – amúgy a szocialista makói városvezetésben alpolgármesterként tevékenykedő – Marosvári Attilát a „szocialista tanácsok időszakára” emlékeztette, hogy a vitában már nem lehetne módosító indítványt tenni, Martonosi György, a polgári frakció vezetője viszont a megyei tervezetnél jóval szigorúbb és korlátozóbb makói szmsz-t vetette Marosvári szemére, kiemelve: el kell végre kerülni, hogy spontán ötletektől vezérelve össze-vissza szavazgassanak a képviselők, szervezettebb előkészítő munkára van szükség. Halmai László, a tulajdonosi bizottság polgári elnöke javaslatára végül a módosító indítványokra vonatkozó két pontról külön szavaztak, s ezeket nagy többséggel el is vetették a képviselők, a rendelettervezet többi részét viszont támogatták.

Nem elég, ha csak a menyasszony kelleti magát

A közgyűlés később egyebek mellett arról is döntött, hogy a megye többségi tulajdonosként az ÓNTE Kht. nonprofit kft.-vé alakítását javasolja a taggyűlésnek. A feltűnően aktív Marosvári Attila az emlékpark stratégiáját, jövőképét hiányolta, s azt fejtegette, hogy Ópusztaszer jövője a kormánnyal való megállapodásban, az országos múzeumi státusz megszerzésében rejlik, addig a megyei intézményrendszert veszélyeztetik az emlékparkot megsegítő folyamatos forrásátcsoportosítások. Zakar Péter alelnök humoros választ adott: egy házassághoz két félre van szükség, nem elég, ha csak a menyasszony kelleti magát. A kormány semmi jóval nem kecsegteti a megyei közgyűlést ebben a tekintetben sem – mondta.

Napirenden szerepelt még többek között a szentesi Dr. Bugyi István Kórház intézkedési terve, melyre a folyamatos kormányzati forráselvonások miatt van szükség. Tárgyaltak a képviselők arról a területátadásról, mely a szentesi sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó pályázathoz kapcsolódna – döntés még nincs, hiszen Szentes városa még nem fogalmazta meg álláspontját az ügyben. A megyei közgyűlés mindenesetre szükségesnek tartja, hogy a vonatkozó, közel 500 négyzetméteres terület a tulajdonába kerüljön.

Elfogadták az ásotthalmi határátkelővel kapcsolatos tájékoztatást – még idén megnyílhat az átkelő –, valamint az ÓNTE munkacsoport jelentését: eszerint az emlékparkban indított új programok (élő skanzen, Feszty-kártya) hatására áprilisban pozitív változás állt be mind a látogatószámban, mind a gazdasági eredményekben. Megválasztották a pénzügyi bizottság új elnökét is Gonda János személyében.

Kommentek

Közélet

Íme Ujhelyi István nyaralóinak titkai – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ezt titkolta vagyonnyilatkozatában az MSZP szegedi politikusa.

Tovább olvasom

Közélet

Fehér oroszlánkölyök született a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kis nőstény a Szonja nevet kapta.

Tovább olvasom

Hírzóna

B. Nagy László a migráció veszélyeire figyelmeztet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Interjú készült a politikussal.

Tovább olvasom

Aktuál