Közélet

Megyei közgyűlés: Békés ballagási délelőtt

Megyei közgyűlés: Békés ballagási délelőtt

2009. május 1., péntek
Megyei közgyűlés: Békés ballagási délelőtt
kozgyules1
Rekordgyorsasággal zajlott le csütörtökön a Csongrád Megyei Közgyűlés rendes ülése: a képviselők alig három óra alatt tárgyalták meg a csaknem negyven előterjesztést. Igazi vita egyedül a szervezeti és működési szabályzat tervezett módosítása kapcsán alakult ki. Ezúttal a szocialisták is is végig az ülésteremben maradtak.

A csütörtök délelőtt zárt üléssel indult: a megyei közgyűlés döntött a Csongrád Megye Közoktatáséért Díj adományozásáról, felhatalmazta elnökét, hogy tárgyaljon a Raiffeisen Bankkal a kötvénykibocsátási szerződés esetleges módosításáról, valamint ezzel kapcsolatban szakmai előterjesztést készítsen a következő ülésere, tudomásul vette a főjegyző tájékoztatását az „Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark versenyképességi stratégiája” című szakértői anyaggal kapcsolatban, valamint hozzájárult a Móra Ferenc Múzeum és a Szeviép Kft. között kötendő szerződéshez. Immár nyitott ajtók mellett fogadták el a 2008. évi költségvetési gazdálkodásról, zárszámadásról és a pénzmaradvány elszámolásáról szóló beszámolót, valamint módosították a 2009. évi költségvetési rendeletet.

Marosvári és a szocialista tanácsok

Ezt követően került napirendre a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosítása, melynek kapcsán hosszas – némely esetben személyeskedésbe hajló – polémia alakult ki. Az előterjesztés egyrészt a felszólalások mederben tartásával a közgyűlési vitát kívánta a korábbinál részletesebben szabályozni, másrészt azt fogalmazta meg, hogy a módosító javaslatokat legkésőbb az ülést megelőző harmadik napon 15 óráig, a bizottságoknak és a tisztségviselőknek pedig legkésőbb az ülést megelőző napon 12 óráig kell benyújtani. (Azon napirendi pontok esetén viszont, amikor az előterjesztést vagy annak egy részét a képviselők számára nem kézbesítették el a közgyűlést megelőző hatodik napon, módosító javaslatot a vita lezárásáig lehetne előterjeszteni.) A megyei testületben független – amúgy a szocialista makói városvezetésben alpolgármesterként tevékenykedő –

Marosvári Attilát

a „szocialista tanácsok időszakára” emlékeztette, hogy a vitában már nem lehetne módosító indítványt tenni,

Martonosi György

, a polgári frakció vezetője viszont a megyei tervezetnél jóval szigorúbb és korlátozóbb makói szmsz-t vetette Marosvári szemére, kiemelve: el kell végre kerülni, hogy spontán ötletektől vezérelve össze-vissza szavazgassanak a képviselők, szervezettebb előkészítő munkára van szükség.

Halmai László

, a tulajdonosi bizottság polgári elnöke javaslatára végül a módosító indítványokra vonatkozó két pontról külön szavaztak, s ezeket nagy többséggel el is vetették a képviselők, a rendelettervezet többi részét viszont támogatták.

Nem elég, ha csak a menyasszony kelleti magát

A közgyűlés később egyebek mellett arról is döntött, hogy a megye többségi tulajdonosként az ÓNTE Kht. nonprofit kft.-vé alakítását javasolja a taggyűlésnek. A feltűnően aktív Marosvári Attila az emlékpark stratégiáját, jövőképét hiányolta, s azt fejtegette, hogy Ópusztaszer jövője a kormánnyal való megállapodásban, az országos múzeumi státusz megszerzésében rejlik, addig a megyei intézményrendszert veszélyeztetik az emlékparkot megsegítő folyamatos forrásátcsoportosítások.

Zakar Péter

alelnök humoros választ adott: egy házassághoz két félre van szükség, nem elég, ha csak a menyasszony kelleti magát. A kormány semmi jóval nem kecsegteti a megyei közgyűlést ebben a tekintetben sem – mondta. Napirenden szerepelt még többek között a szentesi Dr. Bugyi István Kórház intézkedési terve, melyre a folyamatos kormányzati forráselvonások miatt van szükség. Tárgyaltak a képviselők arról a területátadásról, mely a szentesi sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó pályázathoz kapcsolódna – döntés még nincs, hiszen Szentes városa még nem fogalmazta meg álláspontját az ügyben. A megyei közgyűlés mindenesetre szükségesnek tartja, hogy a vonatkozó, közel 500 négyzetméteres terület a tulajdonába kerüljön. Elfogadták az ásotthalmi határátkelővel kapcsolatos tájékoztatást – még idén megnyílhat az átkelő –, valamint az ÓNTE munkacsoport jelentését: eszerint az emlékparkban indított új programok (élő skanzen, Feszty-kártya) hatására áprilisban pozitív változás állt be mind a látogatószámban, mind a gazdasági eredményekben. Megválasztották a pénzügyi bizottság új elnökét is

Gonda János

személyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.