Közélet

LMP: Feketegazdaság helyett zöldgalléros munkát

LMP: Feketegazdaság helyett zöldgalléros munkát

2009. május 28., csütörtök
LMP: Feketegazdaság helyett zöldgalléros munkát
lmp21
A Lehet Más a Politika (LMP) és a Humanista Párt (HP) Zöld Új Megegyezés (Green New Deal) című programját mutatták be csütörtökön Szegeden egy eső áztatta utcai performance keretében. A június 7-i EP-választáson közös listát állító szervezetek környezetkímélő beruházásokat és új, zöld munkahelyeket ígérnek.

A hirtelen jött lehűlés és az ezzel együtt járó eső sem zavarta meg csütörtök délelőtt a Lehet Más a Politika választmányi tagját,

Pinczés Bálintot

és

Vágó Gábort

(képünkön jobbra)

, az LMP vidékfejlesztési műhelyének koordinátorát: a két fiatalember zöld szalagokkal, ha tetszik, zöld gallérokkal ékesítette föl a Klauzál téri Kossuth-szobrot. A figyelemfelhívó akció célja az volt, hogy széles körben is megismertessék az LMP és a Humanista Párt a zöld munkahelyek teremtése érdekében megfogalmazott javaslatait. Pinczés Bálint elmondta: csatlakozva az Európai Zöld Párt kezdeményezéséhez kiállnak amellett, hogy Európában a következő öt évben 5 millió új, zöld munkahelyet kell teremteni – ebből akár több tízezret Magyarországon. A „Zöldgalléros munka a feketegazdaság helyett!” szlogen jegyében elsősorban az építőipar, a közösségi közlekedés, az energetika és a tájrehabilitáció-erdővédelem területén tartanának kívánatosnak új, zöld munkahelyeket létrehozó, hosszú távon megtérülő beruházásokat. Azoknak kívánnak ezáltal jövedelmet biztosítani, akik a gazdasági válság miatt elveszítették állásukat, vagy éppen szakképesítésük miatt nem tudtak eddig elhelyezkedni. A sajtótájékoztatón elhangzott: az LMP komoly hangsúlyt kíván fektetni az állampolgári részvételre, beleszólásra, a döntési folyamatok átláthatóságába is. Ennek érdekében például beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz, mellyel az önkormányzati zárt ülések számának drasztikus csökkentését akarják elérni. A SZEGEDma.hu természetesen a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatos várakozásaikról is kérdezte az LMP vezetőit. Mint ismeretes, a legfrissebb felmérések már 2 százalék körüli támogatottságot jeleznek listájuk vonatkozásában a biztos pártválasztók között. „A látható, mérhető erővé válás a cél, bízunk benne, hogy sikerül jobb eredményt elérni, mint a kisebb parlamenti pártoknak” – fogalmazott Vágó Gábor. Pinczés Bálint hozzátette: örömük akkor lenne teljes, ha sikerülne egy helyet szerezniük az Európai Parlamentben. Stratégiájuk ugyanakkor a hosszú távú építkezésre épül, 2010-re mérsékelt parlamenti erővé szeretnének válni, hiszen meglátásuk szerint ma sem az SZDSZ, sem az MDF nem tölti be ezt a szerepet. Elsősorban azoknak a támogatására számítanak, akik nem valaki ellen, hanem valami mellett óhajtanak szavazni akár most, akár jövőre. Portálunk arról is érdeklődött, mit szólnak hozzá, hogy egyesek szerint „valakik” (a jelenlegi kormányerők) tudatosan építették fel az LMP-t, hogy az példának okáért középről gyűjtsön be bizonytalanokat. Pinczés és Vágó azt felelték: határozottan távol tartják maguktól a „politikai ejtőernyősöket”, érkezzenek bármely oldalról is. Az LMP-t olyan pártként definiálják, mely liberális, hiszen kiáll a szabadságjogok mellett, konzervatív, hiszen az egyén helyett a közösség fontosságát és a hagyományok értékét hangsúlyozza, ugyanakkor szociális érzékenységével baloldali jegyeket is magán visel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.