Bulvár

LIGA-sztrájk - Csak a vasúti forgalom akadozott

LIGA-sztrájk - Csak a vasúti forgalom akadozott

2009. május 8., péntek
LIGA-sztrájk - Csak a vasúti forgalom akadozott

Csak a vasúti forgalomban okozott fennakadást a LIGA által péntekre hirdetett országos munkabeszüntetés; a német írásbeli érettségi vizsgák mindenütt zavartalanul lezajlottak, a pedagógusok és egészségügyi dolgozók csak néhány megyében sztrájkoltak, de az egészségügyi ellátás mindenhol zavartalan volt; több helyen kék szalag kitűzésével fejezték ki szolidaritásukat a munkavállalók.

A VDSZSZ elnöke szerint sikeres volt, bár nem hozta meg az eredményt az este 6 óráig tervezett, de délben felfüggesztett sztrájk.

Gaskó István

elmondta: a vasutasok sikeresen bebizonyították, hogy képesek a társadalom követelései mögé állni, a várt eredményt azonban az jelentette volna, ha tárgyalhattak volna sztrájkköveteléseikről a kormány képviselőjével. Ugyancsak sikeresnek tartotta a sztrájkot

Kerpen Gábor

, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki szerint a LIGA felhívásához az előzetes adatok alapján legalább hatezren csatlakoztak a közoktatásban. Az elnök egyben egy általános közoktatási sztrájk lehetőségéről kezdeményezett tárgyalásokat. Voltak olyan érdekképviseletek, amelyek korábban ugyan jelezték, hogy csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, végül azonban a cégek jelzései szerint senki nem szüntette be a munkát. Ilyen volt a Tesco mellett a ferihegyi repülőtér, ahol egyetlen dolgozó sem sztrájkolt, így a járatok késés nélkül közlekedhettek. A Körös Volánnál működő, és a LIGA szakszervezetekhez tartozó Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet ugyan csatlakozott a felhíváshoz, ennek ellenére péntek reggeltől az összes buszjárat közlekedett. A Volán társaságok mentesítő buszjáratokkal segítettek a kiszámíthatatlan vonatközlekedés okozta helyzeten. A budapesti elővárosi forgalomban nagyon sok vonat közlekedett a sztrájk idején is, ezért a MÁV szerint a késő délutáni, esti órákra helyre fog állni a menetrend szerinti forgalom. A nemzetközi és távolsági vonatok szombaton üzemkezdettől közlekednek minden vasútvonalon menetrend szerint. A legtöbb helyen, ha késésekkel is, de elindultak délelőtt a vonatok, kivétel volt például Szombathely, ahol reggel hat órától délig nem futott ki egyetlen vonatszerelvény sem, és az állomás nem is fogadott vonatokat, és nem indított és fogadott vonatokat a sztrájk idején Szeged sem. A budapesti Keleti pályaudvaron is állt a forgalom pénteken kora reggel, a kijelzőn egyetlen járat sem szerepelt, hasonló volt a helyzet a Déli pályaudvaron is a kora reggeli órákig. Délután, már a sztrájk lefújása után bombariadó miatt kellett lezárni a Nyugati pályaudvart, a forgalom teljesen leállt, de a korlátozást délután három óra előtt feloldották, miután a tűzszerészek sem robbanószert, sem robbanószerkezetet nem találtak. Az utasok készültek a pénteki helyzetre, a szokásosnál jóval kevesebben mentek ki a pályaudvarokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.