Hasiskender-termesztők pere kezdődött el Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vád szerint több éven keresztül hasiskendert termesztett különböző Békés és Csongrád megyei tanyákon az a társaság, amelynek fellebbviteli pere kedden kezdődött el a Szegedi Ítélőtáblán.

Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a termesztést és az értékesítést megszervező elsőrendű vádlottat, a negyven esztendős békéscsabai Csobán Kornélt húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta, a többi vádlottra pedig három és hét év közötti szabadságvesztést szabott ki. Az ügy öt vádlott fellebbezése nyomán került a táblabíróságra.
A tárgyalás kezdetén ismertetett elsőfokú ítélet szerint az egyik vádlott Csobán Kornél megbízásából és pénzéből még 1998-ban vett bérbe egy Gyula környéki tanyát a hozzá tartozó földdel együtt. A tanya közelében már ebben az évben a kukoricasorok közé ültetve húsz tő hasiskendert termesztettek. A következő esztendőben már száz tő termett, amit feldolgoztak, és 100 grammonként csomagoltak. Az így kiporciózott kábítószert az elsőrendű vádlott Budapestre szállította, és ismeretlen személyeknek értékesítette.
A következő években az elsőrendű vádlott további földterületeket vásároltatott, ahol újabb hasiskender-ültetvényeket hoztak létre. A különböző feladatokat a vádlottak megosztották egymás között, s – akárcsak korábban – bevonták a munkába Pavelka Józsefet is, akit 2004-ben máig ismeretlen személy vagy személyek meggyilkoltak.
A kábítószer-termesztés hasznából elsősorban a legális munkahellyel nem rendelkező Csobán Kornél részesült, négy év alatt legalább 20 millió forint keresett a tevékenységgel.
2001 nyarán már több száz tő hasiskendert termesztettek eladási céllal. Az üzletnek a nyomozóhatóság vetett véget 2001 októberében. A felelősségre vonás elől az elsőrendű vádlott azonban elmenekült, és éveken át ismeretlen helyen bujkált.
A férfi 2004-ben újra hasistermesztésbe kezdett élettársával közösen Szegvár külterületén. 2004 áprilisától 2006. április 25-ig fóliasátrakban, a tanya melléképületében, valamint a tanya egyik szobájában hasiskendert termesztettek és dolgoztak föl. A kábítószert a vádlott a fővárosban értékesítette. 2006 tavaszán, amikor a nyomozók rajtaütöttek a tanyán, több mint ezer tő kendert foglaltak le.
Az ügyben a táblabíróság előreláthatólag pénteken hoz ítéletet.

Előző sztori

Pártszakadást okozhat Pécs az MSZP-ben?

Következő sztori

Elkésett a válságkezelés