Közélet

Fürdőügy: Elcsákányozott fejlesztéseket vizsgáltatnának

Fürdőügy: Elcsákányozott fejlesztéseket vizsgáltatnának

2009. május 8., péntek
Fürdőügy: Elcsákányozott fejlesztéseket vizsgáltatnának

Az Állami Számvevőszék vizsgálatát kéri a Ligetfürdő Civil Munkacsoport a 2004/2005-ben lebonyolított, 300 millió forintos szegedi élményfürdő-beruházás kapcsán. A civil munkacsoport pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: az akkori fejlesztések egy részét már elcsákányozták a Napfényfürdő kialakításakor, így pedig fönnáll a közpénz és közvagyon elherdálásának gyanúja. Bánáti Antal, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója viszont azt mondja: a 300 milliós beruházásból semmit sem bontottak vagy bontanak el.

Szeged város honlapján

a városi fejlesztések között Élményfürdő kialakítása címmel szerepelt a közelmúltig egy 2004/05-ben (beruházás befejezése 2005. december) pályázati pénzből megvalósított 300 millió forint értékű városi beruházás. A szegedvaros.hu szerint a szegedi közgyűlés 2004 novemberében döntött, hogy egy a város területén is elérhető, kulturált szabadidő-eltöltést és szórakozást nyújtó, korszerűsítést és bővítést is jelentő fürdőfejlesztést valósít meg - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a Ligetfürdő Civil Munkacsoport szóvivője.

Bóka Zoltán

elmondta: ebből a forrásból valósult meg az akkori új csúszda, és a kabinsor mögötti 900 négyzetméteres díszkivilágítással is bíró élménymedence kialakítása, valamint környékének díszburkolattal és cserjékkel történő díszítése. „A sajtóból értesülhettünk, hogy idén nyárra lezárják a SZUE nagymedencéjét, amit szintén ebből a pályázatból láttak el 2004/05-ben vízforgatóval, új csempeburkolattal, a vízforgatáshoz megfelelően alakították át a medencefeneket és oldal lefolyókat. Ugyanígy jártak el a szomszédos kisebb termálmedencénél is, egyúttal korszerűsítve a téli fedősátor fűtését is" - tette hozzá. A szóvivő a szegedvaros.hu-t idézve kifejtette: 2004/05-ben a fedett fürdőben (Gomba) is felújították a gépészeti berendezéseket, vízkőtelenítették a vezetékeket, megjavították a szellőzést, csempéztek, festettek, csúszdát helyeztek el a langyos pancsolóban. Bóka Zoltán arról tájékoztatott, hogy a Ligetfürdő Civil Munkacsoport most azonnali vizsgálatot kérve az Állami Számvevőszékhez fordul, hiszen a 2008-ban kezdődött, több mint 6 milliárdos Napfényfürdő-projekt keretében a korábbi 300 milliós, közpénzekből végrehajtott fejlesztés egy részét elcsákányozták, a Gombát is lebontották. „Vajon ez felelős gazdálkodás? Ki, illetve kik a felelősei a közpénz és a közvagyon szegedi elherdálásának?" - tették föl a kérdést a civilek A sajtótájékoztatón Bóka Zoltán elismerte, hogy a SZUE nagymedencéje nem esik áldozatul a mostani beruházásnak, így tulajdonképpen a Gomba ügyét kívánják vizsgáltatni az ÁSZ-szal. Arra is kíváncsiak, mennyit költött annak fejlesztésére akkoriban a város. Felhívtuk

Bánáti Antalt,

a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy a 2004/05-ös fürdőfejlesztés eme részleteiről érdeklődjünk. Az ügyvezető igazgató a SZEGEDma.hu-nak elmondta: a 300 milliós beruházásból semmit sem bontottak vagy bontanak el most. A Gombát - fejtette ki - egy évvel később, 2006-ban látták el vízforgatóval (a projekt nem egészen 20 millió forintjába került a városnak) - ha ezt nem tették volna meg, akkor az ÁNTSZ az év végén bezárta volna a tanmedencét. 2006-ban ráadásul még szó sem volt a Napfényfürdő-beruházásról - zárta szavait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.