Sport

Kiütötte az Elite Basketet az SZTE-Szedeák

Kiütötte az Elite Basketet az SZTE-Szedeák

2009. május 14., csütörtök
Kiütötte az Elite Basketet az SZTE-Szedeák

Paprikás hangulatú, a negyedik negyedben kisebb tömegverekedésbe torkolló mérkőzésen közel harminc ponttal verte az Elite Basket gárdáját az SZTE-Szedeák a férfi kosárlabda NB I/B 9. helyéért folyó párharcban. Visszavágó május 22-én Szegeden!

Az SZTE-Szedeák a Kozármisleny és a Sárvár ellen is kettős győzelemmel jutott tovább a középházi rájátszásban, az Elite Basket a Tiszaújvárost és a Pápát búcsúztatta úgy, hogy a hazai mérkőzésein szerzett komoly előnyéből idegenbeli vereségei ellenére is meg tudott őrizni. Beharangozó írásunk

itt olvasható.

A 9. helyért folyó párharc első meccse 19.30-kor kezdődött, a találkozó alakulásáról negyedenként számoltunk be, élő közvetítésünk alább olvasható. A szegedi csapatból

Mészáros János

iskolai elfoglaltság,

Szabad István

tüdőgyulladás,

Fülöp Béla

ujjtörés,

Tóth Viktor

pedig térdsérülés miatt hiányzott. Az ujját fájlaló

Varga Dániel

viszont tudta vállalni a játékot.

Elite Basket - SZTE-Szedeák

79-106 (14-25, 22-28, 24-28, 19-25)

I. negyed: 14-25

Immár szokásosnak mondható összeállításában, a Rezák, Simándi, Nyilas, Kovács A, Kukla kezdőötössel lépett pályára az SZTE-Szedeák Törökbálinton. A hazaiak kapták el jobban a rajtot, 2-0-ra, majd 4-2-re vezettek, aztán a 3. perctől megrázta magát a vendégegyüttes: 4-9-nél már az Elite edzője jelezhette a zsűriasztal felé: kér egy percer, hogy rendet rakjon játékosai fejében. Kísérlete nem járt sikerrel, hiszen a szegedeik továbbra is ellenállhatatlanul - a sárvári negyedik negyedben mutatott formában - kosaraztak: remekül kijátszották a helyzeteket, pontosan dobtak, hátul pedig nagyszerűen zártak ki, nem engedtek támadólepattanót a hazaiaknak. Rezák Tamás két, Simándi Árpád egy szép triplát juttatott a gyűrűbe, Kukla Zsolt pedig szórta a középtávoliakat, 8 pontig jutott. Már 25-10-re is vezettek a Tisza-partiak, az utolsó percben aztán szusszantak egyet, de így sem került tíz ponton belülre a vendéglátó.

II. negyed: 22-28

Ha bármiben is reménykedett volna az Elite Basket a második felvonás elején, Nyilas István három gyors duplájával igen hamar szétforgácsolta álmaikat. 18-31-ről 22-31-re még visszazárt a fiatal törökbálinti alakulat, ám következő támadásuknál Kovács Attila kiosztott egy méretes sapkát, amit azonnal megfejelt egy triplával, s mire az ellenfél felocsúdhatott volna Nyilas is villant a vonalon kívülről; 22-37. Hiába igyekeztek futni, pörögni a hazaiak, nem tudták feltartóztatni a Szedeák-hengert: a 17. percben már 17 pont volt az előny (27-44), s ez a különbség a nagyszünetig meg is maradt. Idegenben jutott 53 pontig két negyed alatt a Bonifert-legénység, ami több mint dicséretes. Így áll a pontgyártás: Kukla 14, Nyilas 13/3, Kovács A. 7/3, Rezák 6/6, Széll B. 6/6, Simándi 3/3, Puszta és Blahó 2-2.

III. negyed: 24-28

Blahó Barnabásról szólt a harmadik játékrész: a fiatal szegedi kosaras 10 pontot dobott, szép asszisztokat osztott és egy prakkert is jegyzett. Persze nem csak egyedül ő vitte vállain a csapatot: bárkit is küldött a pályára Bonifert Domonkos, az hozzátette részét ahhoz, hogy a negyed végére húsz fölé nőtt az előny. 59-47-nél került látótávolság közelébe az Elite Basket, ám újból nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Szeged, s 68-49-re, majd Nyilas középtávolijával a 28. percben már 77-57-re húzott el. A záró játékrész előtt 81-60-as szegedi vezetést mutat az eredményjelző, ám a hazaiak még nem adták föl - túl hevesen reklamáló edzőjük nemrégiben szedett össze egy technikait... Pedig jobb, ha beletörődnek, mára már csak egy nyitott kérdés maradt: eléri-e a százas álomhatárt az SZTE-Szedeák?

IV. negyed: 19-25

A negyedik negyedre felmondták a szolgálatot a törökbálintiak idegei az amúgy is paprikás hangulatú derbin: 4:52-vel a vége előtt 68-92-nél Blahó száguldott a kosár felé ziccerben, mire Faragó nemes egyszerűséggel lemészárolra. Mindkét kispadról a pályára tódultak a játékosok és vezetők, tömegverekedés tört ki, melyben a szegedieknek sikerült megrendszabályozniuk a "támadót". Faragó mellett azonban Rezákot is kiállították a bírók. Az utolsó négy percet a Blahó, Széll, Varga M., Varga D., Trényi összetételben lejátszó Szedeák századik pontját Puszta Dávid trojkája jelentette. 104-74-nél alakult ki a legnagyobb különbség a küzdő felek között, a végére ebből 27 pont maradt, melynek tükrében a visszavágó gyakorlatilag könnyed ujjgyakorlatnak tekinthető - szedeákos örömjátékra számíthat a közönség!

Férfi kosárlabda NB I/B, a 9. helyért, 1. mérkőzés: Elite Basket – SZTE-Szedeák 79-106 (14-25, 22-28, 24-28, 19-25).

SZTE-Szedeák:

Rezák 6/6, Simándi 5/3, Nyilas 18/3, Kovács A. 9/3, Kukla 14. Csere: Puszta 15/3, Széll 8/6, Blahó 13, Trényi 3, Varga D. 6, Varga M. 9/3. Vezetőedző: Bonifert Domonkos. Bonifert Domonkos:

„Örülök neki, hogy megint egységesen, fegyelmezetten és határozottan kosárlabdáztunk. Győzelmünk teljesen megérdemelt, s ezzel egy lépésre kerültünk a 9. helytől. Boldog vagyok, hogy a fiatalok ismét nagyszerűen oldották meg feladatukat. Várjuk szurkolóinkat a visszavágóra, szeretnénk méltóképpen elbúcsúzni tőlük így a bajnokság végén!”

A visszavágóra május 22-én (pénteken) 18 órakor kerül sor az újszegedi sportcsarnokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.