Biológiával, fizikával és kémiával folytatódik az érettségi

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

erettsegi17Többek között három természettudományi tárggyal – kémia, fizika, biológia – folytatódik hétfőn a tavaszi érettségi. A számok azt mutatják, hogy a diákok félnek a ezektől a tárgyaktól, a fizikát emelt szinten csak 545-en vállalták be.

Folytatódik hétfőn a tavaszi érettségi. Főként azok a diákok adnak számot tudásukról, akik természettudományi felsőfokú intézménybe szeretnének felvételt nyerni. Fizikából, kémiából és biológiából izzasztó percek várnak a diákokra. Sorrendben először a biológia következik kedden. Középszinten összesen 15 209 tanuló vizsgázik. Ebből 47 olyan tanuló különböző nyelven – angolul, németül, olaszul, szerbül, szlovákul – próbálkozik. Emelt szinten 3 720 vizsgázó tesz érettségit, közülük 5-en angolul. A feladatsorról annyi kitudódott, hogy középszinten a diákok biológiai tények és elvek felidézésére, jelenségek közti kapcsolatok felismerésére, biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezésére számíthatnak 120 perc alatt. Az emelt szinten maturálók kétszer annyi időt tölthetnek a feladatokkal, hiszen jóval nehezebb dolguk lesz. A vizsgázóknak 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Az esszé-, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Szerdán fizikából középszinten csak 5804 vizsgázó lesz Emelt szinten sem tolongnak a végzősök mindössze 545-en adnak számot tudásukról. Az emelt szintű fizika írásbeli 240 perces, és három részből áll: az első részben 15 feleletválasztásos kérdés, a második részben egy esszé megírása a feladat.

A kémiáért még kevesebben rajonganak Magyarországon. Csütörtökön csak 3924 tanuló tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 715-en.

Mindezeken kívül a héten lesz földrajz, nemzetiségi nyelv és irodalom, emberismeret és etika – ebből emelt szinten egyetlen vizsgázó van -, társadalomismeret, rajz és vizuális kultúra, informatika, latin, illetve héber nyelvből érettségi.

Előző sztori

A pécsi szavazók 30 százaléka már voksolt

Következő sztori

Ákos 40+1 Szegeden