Egyetem

Biológiával, fizikával és kémiával folytatódik az érettségi

Biológiával, fizikával és kémiával folytatódik az érettségi

2009. május 10., vasárnap
Biológiával, fizikával és kémiával folytatódik az érettségi
erettsegi17

Többek között három természettudományi tárggyal – kémia, fizika, biológia – folytatódik hétfőn a tavaszi érettségi. A számok azt mutatják, hogy a diákok félnek a ezektől a tárgyaktól, a fizikát emelt szinten csak 545-en vállalták be.

Folytatódik hétfőn a tavaszi érettségi. Főként azok a diákok adnak számot tudásukról, akik természettudományi felsőfokú intézménybe szeretnének felvételt nyerni. Fizikából, kémiából és biológiából izzasztó percek várnak a diákokra. Sorrendben először a biológia következik kedden. Középszinten összesen 15 209 tanuló vizsgázik. Ebből 47 olyan tanuló különböző nyelven - angolul, németül, olaszul, szerbül, szlovákul – próbálkozik. Emelt szinten 3 720 vizsgázó tesz érettségit, közülük 5-en angolul. A feladatsorról annyi kitudódott, hogy középszinten a diákok biológiai tények és elvek felidézésére, jelenségek közti kapcsolatok felismerésére, biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezésére számíthatnak 120 perc alatt. Az emelt szinten maturálók kétszer annyi időt tölthetnek a feladatokkal, hiszen jóval nehezebb dolguk lesz. A vizsgázóknak 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Az esszé-, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. Szerdán fizikából középszinten csak 5804 vizsgázó lesz Emelt szinten sem tolongnak a végzősök mindössze 545-en adnak számot tudásukról. Az emelt szintű fizika írásbeli 240 perces, és három részből áll: az első részben 15 feleletválasztásos kérdés, a második részben egy esszé megírása a feladat. A kémiáért még kevesebben rajonganak Magyarországon. Csütörtökön csak 3924 tanuló tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 715-en. Mindezeken kívül a héten lesz földrajz, nemzetiségi nyelv és irodalom, emberismeret és etika – ebből emelt szinten egyetlen vizsgázó van -, társadalomismeret, rajz és vizuális kultúra, informatika, latin, illetve héber nyelvből érettségi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.