Balázs Péter: Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Szerbiának

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogi és fizikai értelemben is fontos a magyar-szerb határ átjárhatósága, ezért Magyarország támogatja, hogy Szerbia állampolgárai vízummentességben részesüljenek – jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter pénteken Szabadkán.

A határ átjárhatóságához azonban utak és átkelők is kellenek, ezért szerbiai megbeszélésein szóba került a régi röszkei átkelő újranyitása és egy új nemzetközi átkelő létesítése Ásotthalomnál – mondta a politikus a Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
A magyar külügyminiszter közölte: tárgyaltak az energiahálózatok összekapcsolásáról, a transzeurópai vasúthálózatok fejlesztéséről és egy európai Duna-stratégia kidolgozásáról is.
Gazdasági kérdésekről szólva Balázs Péter elmondta, Szerbiában mintegy félezer magyar befektető van jelen, köztük a Mol és az OTP. Csütörtökön Kecskeméten megalakult a magyar-szerb kereskedelmi és iparkamara, s a nagy cégek részvételével működik a magyar-szerb üzleti tanács is.
A kettős állampolgárság témájáról szólva, újságírói kérdésre válaszolva a magyar külügyminiszter kifejtette: ez egy olyan fontos jogintézmény, amelyet bizonyos egyéni helyzetek kezelésére hoztak létre. Az egyén kérelmezheti, és e kérelmet bírálják el a hatóságok. Magyarországot, mint az Európai Unió tagját e kérdésben speciális felelősség is terheli, hiszen a magyar állampolgárság egyben uniós állampolgárságot is jelent – tette hozzá.
Vuk Jeremic hangsúlyozta: a vajdasági magyarok kettős állampolgárságát Magyarország belügyének tekintik, amelybe Szerbia nem kíván beavatkozni.
Szintén újságírói kérdésre válaszolva Balázs Péter beszélt a magyarverések ügyéről is. Elmondta: vajdasági magyar forrásokból úgy értesült, hogy a rendőrségi felderítés sokat javult, az ügyészségi szakaszban azonban lehetnek még problémák.
A politikus szorgalmazta külügyminisztertársánál, hogy vesse latba befolyását, s amikor egy bűncselekmény esetében valóban felmerül az etnikai indíték, a bírósági felelősségre vonás ne maradjon el. Hozzátette: e tekintetben elriasztó hatásuk miatt a precedenseknek is jelentőségük van.
Vuk Jeremic kifejtette, Szerbiában – a Koszovóban élő szerb kisebbségtől eltekintve – nem lehet nemzetiségieket érő módszeres bántalmazásról beszélni. A kormány számára minden állampolgár biztonsága és emberi jogai egyaránt fontosak, függetlenül attól, mely nemzetiségi közösséghez tartozik.
Balázs Péter egynapos szerbiai látogatása során pénteken délelőtt Belgrádban tárgyalt. Délután Szabadkán a szerb külügyminiszter mellett megbeszéléseket folytatott az észak-bácskai város szerb és magyar vezetőivel. A látogatás befejezéseként este a Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényén találkozik a szerbiai magyarok képviselőivel is.

Előző sztori

“Fasiszta” magyar utcanévadás ellen tiltakoznak a kárpátaljai Rahón

Következő sztori

Kiállítás: Szegedi „fénnyel írók”