Közélet

Balázs Péter: Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Szerbiának

Balázs Péter: Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Szerbiának

2009. május 29., péntek
Balázs Péter: Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Szerbiának

Jogi és fizikai értelemben is fontos a magyar-szerb határ átjárhatósága, ezért Magyarország támogatja, hogy Szerbia állampolgárai vízummentességben részesüljenek - jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter pénteken Szabadkán.

A határ átjárhatóságához azonban utak és átkelők is kellenek, ezért szerbiai megbeszélésein szóba került a régi röszkei átkelő újranyitása és egy új nemzetközi átkelő létesítése Ásotthalomnál - mondta a politikus a

Vuk Jeremic

szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A magyar külügyminiszter közölte: tárgyaltak az energiahálózatok összekapcsolásáról, a transzeurópai vasúthálózatok fejlesztéséről és egy európai Duna-stratégia kidolgozásáról is. Gazdasági kérdésekről szólva

Balázs Péter

elmondta, Szerbiában mintegy félezer magyar befektető van jelen, köztük a Mol és az OTP. Csütörtökön Kecskeméten megalakult a magyar-szerb kereskedelmi és iparkamara, s a nagy cégek részvételével működik a magyar-szerb üzleti tanács is. A kettős állampolgárság témájáról szólva, újságírói kérdésre válaszolva a magyar külügyminiszter kifejtette: ez egy olyan fontos jogintézmény, amelyet bizonyos egyéni helyzetek kezelésére hoztak létre. Az egyén kérelmezheti, és e kérelmet bírálják el a hatóságok. Magyarországot, mint az Európai Unió tagját e kérdésben speciális felelősség is terheli, hiszen a magyar állampolgárság egyben uniós állampolgárságot is jelent - tette hozzá. Vuk Jeremic hangsúlyozta: a vajdasági magyarok kettős állampolgárságát Magyarország belügyének tekintik, amelybe Szerbia nem kíván beavatkozni. Szintén újságírói kérdésre válaszolva Balázs Péter beszélt a magyarverések ügyéről is. Elmondta: vajdasági magyar forrásokból úgy értesült, hogy a rendőrségi felderítés sokat javult, az ügyészségi szakaszban azonban lehetnek még problémák. A politikus szorgalmazta külügyminisztertársánál, hogy vesse latba befolyását, s amikor egy bűncselekmény esetében valóban felmerül az etnikai indíték, a bírósági felelősségre vonás ne maradjon el. Hozzátette: e tekintetben elriasztó hatásuk miatt a precedenseknek is jelentőségük van. Vuk Jeremic kifejtette, Szerbiában - a Koszovóban élő szerb kisebbségtől eltekintve - nem lehet nemzetiségieket érő módszeres bántalmazásról beszélni. A kormány számára minden állampolgár biztonsága és emberi jogai egyaránt fontosak, függetlenül attól, mely nemzetiségi közösséghez tartozik. Balázs Péter egynapos szerbiai látogatása során pénteken délelőtt Belgrádban tárgyalt. Délután Szabadkán a szerb külügyminiszter mellett megbeszéléseket folytatott az észak-bácskai város szerb és magyar vezetőivel. A látogatás befejezéseként este a Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényén találkozik a szerbiai magyarok képviselőivel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.