Az egyetlen megénekelt szőlőfajtánk: Kadarkaszentelés a Dómban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ajándék tájbor a pápának

cimlapborszentelesOrbánt a fagyosszentek közé szoktuk sorolni, az ezen a napon tapasztalt hideg időjárás a szőlőnek árt leginkább. Sokfelé szobrot emeltek a szőlőben Orbánnak és május 25-én körmenetben keresték fel. A szőlőtermő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termést várták tőle.

Egyes falvakban jó idő estén megkoszorúzták Orbán szobrát, rossz időkor pedig kövekkel vagy sárral dobálták meg. Megint máshol, ha szép volt az idő, az emberek egész nap óbort ittak és Orbán szobrát is meglocsolták, ha elromlott az időjárás, megköpködték, pálcával verték, szidalmazták.

Nagy magyar zeneszerzőnk, Liszt Ferenc, minden évben Szent Orbán napján 1 palack kadarka tájbort küldött IX. Pius pápának. Ez a bor évszázadok óta honos térségünkben, sőt hosszú ideig a meghatározó fajta volt. „Csak egy liter kadarka kell…” – szól a nóta. A kadarka az egyetlen szőlőfajta, amelynek nótát szenteltek. Ebből is látszik, milyen becsben tartották, amely viszont szinte teljesen eltűnt vidékünkről. A Pallas Nagy Lexikon a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégióban, vagyis Arad környékén, Magyarország déli tájain és a Vajdaság északi részén a kadarka szőlőfajtát 1895 óta jegyzi, mint honos fajt. Akkor a gyümölcsösök összterületének 60 százalékát borította kadarka. Az Osztrák-Magyar Monarchia elitje is gyakran iszogatott ebből a borból, nagy becsben tartotta. A kadarka a IX. végén és a XX. század elején kihatott a térség idegenforgalmára és gazdasági fejlődésére. A XX. század során fokozatosan csökkennek a kadarkával telepített területek, a XXI. század elején azonban újra felfedezték e méltatlanul elfeledett borfajtánkat. Több klón telepítésére került sor, amelyek javították a kadarka szőlő termelését és a belőle készült bor minőségét.

A palicsi MR Vinograd tulajdonosától, Ignacije Tonkovitytól származott az ötlet, hogy fel kellene eleveníteni a kadarkához fűződő, régi, szép hagyományokat. És megtörtént. A szegedi Dómban KissRigó László, szeged-csanádi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében a nagybecskereki (Német László), a szabadkai (Pénzes János) és a temesvári (Szilvágyi Zsolt) egyházmegyék képviselőivel kadarkaszentelésre hívta meg a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetőit, a közélet kiemelkedő képviselőit, a Duna-Körös-Maros-Tisza régió bortermelőit, híveit és megáldotta az új bort.

A püspök úr felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a szent könyvek telis-tele vannak a szőlővel, a borral kapcsolatos utalásokkal, metaforákkal, példázatokkal. Nem véletlenül mondja egy helyütt Jézus: „Én vagyok a szőlőtőke, ti a szőlővesszők.” Ez fejezi ki leginkább a Mester és tanítványai, Jézus és hívei közötti kapcsolat mélységét.

„Legyen a kadarka a régió bora, amely összeköt bennünket, összefogásra sarkall és áldást hoz mindannyiunkra” – fejezte be a szentmisét Kiss-Rigó László.

no images were found

Előző sztori

EP 09 szubjektív 03

Következő sztori

Kadettbajnokság: Negyedik lett az SZTE-Szedeák