A MAFC a bronzérmes – a HPQ a negyedik

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hpqmafc15A MAFC szerezte meg a bronzérmet a férfi röplabda-bajnokságban, miután a harmadik találkozót is megnyerte. Az újszegedi sportcsarnokban vasárnap délután hatalmas mérkőzésen a fővárosi együttes 3:2-re győzte le a HPQ Szeged együttesét. A Szegednek nincs miért szégyenkezni, hiszen a negyedik hellyel túlteljesítette az elvárásokat.

Nem volt más választása a HPQ Szegednek, mint nekiesni a MAFC-nak a bronzpárharc harmadik mérkőzésén. Az első két meccset ugyanis a fővárosi csapat nyerte, és már csak Szegeden kellett győznie, hogy megszerezze a bronzérmet. Szurkolók is érkeztek Budapestről, szerettek volna már az újszegedi sportcsarnokban ünnepelni. A HPQ is itt akar pezsgőzni, de ehhez három meccset zsinórban kell nyernie.

Az első szettben csak a második technikai szünetre sikerült viszonylag megnyugtató előnyt szereznie a szegedi gárdának. Oltványi okos megoldásai és ütései kellettek ahhoz, hogy hárompontos előnyhöz jusson a HPQ. Ő volt a befejező ember, de a többiek is óriási munkát végeztek, így nem tudott a MAFC közelebb kerülni. Nacsa és Petheő is kiválóan dolgozott a hálónál, majd Németh rossz nyitásfogadását követően a Szeged már 22-18-ra vezetett. Innen pedig nem engedte át ellenfelének a szettgyőzelmet.

A második szettben is folytatódott az élvezetes találkozó, hol az egyik, hol a másik csapat szerzett zsinórban három-négy pontot, ezáltal 16-nál még egyenlő volt az állás. A közönség tombolt, remek játékot látott az újszegedi sportcsarnokban. Egyik oldalon sem fukarkodtak a játékosok a hatalmas ütésekkel, és hosszú labdameneteket is produkáltak a röplabdások. Oltványi nyitást rontott 19-19-nél, a hazai közönség felszisszent, de nem volt végzetes, mert Nieselberger kiegyenlített. Sőt Nacsa két furfangos nyitásával nem tudtak a MAFC-osok mit kezdeni, 23-21. Aztán jött Petheő egylábas ütése, ami számtalan pontot hozott a Medikémia aranykorszakában, most is játszmalabdát eredményezett. A MAFC 24-21-ről felállt és egyenlített. Az addig magabiztos szegediek hirtelen elbizonytalanodtak, képtelenek voltak jól fogadni a nyitásokat. A MAFC a hajrában átvette az irányítást, és a második szettlabdát beütötte.

Három perc alatt eladta a játszmát a HPQ Szeged. Igaz 16-16-nál még nem lehetett tudni, ki nyeri a szettet. Néhány perc múlva kiderült. Kezdődött Nacsa két rossz ütésével, folytatódott egy kidolgozott fővárosi akcióval, majd egy gyenge szegedi nyitásfogadással. A HPQ szempontjából a negatív széria itt nem ért véget, Vocskó fifikásan emelt át a labdát a szegedi térfélre, majd Nacsa a játéktéren kívülre továbbította a labdát, ráadásként következett a hazai oldalon egy technikai hiba, és mire húszat pislogtunk, már 16-23 volt az eredmény. Innen a gödörbe zuhant HPQ képtelen volt felállni.

A HPQ Szeged végig kezében tartotta a negyedik játszma irányítását, tíznél már öt pontos előnye volt. Minden pályán lévő játékos remekül röplabdázott, és a közönség nem véletlenül „Játszik a Szeged!” biztatással ünnepelte kedvenceit. A MAFC 15-10-nél felzárkózhatott volna, de egy remek akció után, amit ponttal fejeztek be, átszövegeltek a szegedi térfélre, ami nem megengedett, ezért a játékvezető a hazaiakat jutalmazta egy ponttal. Ráadásul Strezeneczki megmutatta, ő is tud olyan mozdulatot, mint Vocskó a hálónál és ezzel a Szeged elhúzott 20-13-ra. A MAFC mindent megpróbált, de hiába.

A döntő játszmában a MAFC direktben a bronzéremért játszott, ha nyeri, megszerzi a harmadik helyet. A Szeged talán a nagy tét miatt rosszul kezdett, a vendégek vezettek 3:0-ra. Kapaszkodott a HPQ, de magabiztos játékot mutatott a MAFC, és a térfélcserénél már négy volt az előnye, 4-8. Egyre közelített a vendégcsapat a bronzérem felé, 11-nél még mindig tartotta megszerzett előnyét.. Felváltva szerezték a csapatok a pontokat, amivel a győzelemig menetelt a fővárosi gárda.

A HPQ Szegednek a negyedik hely miatt nem kell szégyenkezni, hiszen a bajnokság előtt az elvárás a hatba kerülés volt. Ezt Nusser Elemér együttese túlteljesítette, de el kell ismerni, a bronzpárharcban a MAFC jobb volt.

Nusser Elemér: “Már pénteken az öltözőben gratuláltam csapatomnak az egész éves teljesítményéhez. Sokat fejlődtünk, nagy meccseket játszottunk a szezonban. Aki az évad elején azt mondta volna, hogy a harmadik helyért játszunk, az hisz a csodákban. Lám, megtörtént. Az utolsó három meccs közül most játszottunk a legjobban, és remekül búcsúztunk a kitartó szurkolóinktól, akik fergeteges hangulatot varázsoltak a sportcsarnokba.”

Férfi röplabda NB I-es ligabajnokság, a 3. helyért, 3. meccs: HPQ Szeged MAFC 2:3 (20, -26, -19, 20, -12)
. Újszegedi sportcsarnok, 300 néző. Vezette: Csizmarik, Bodrogi.
HPQ Szeged: Oltványi, Bitó, Petheő, Affentáller, Nacsa, Nieselberger. Csere: Bondor (liberó), Csányi, Strezeneczki, Babanyecz. Edző: Nusser Elemér
MAFC: Tamasi, Szappanos M., Honti, Jáhn, Vocskó M., Németh G. (liberó). Csere: Takács (liberó), Apró, Markovich. Edző: Vocskó György

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 11:11, 16:13, 22:18 . 2. játszma: 4:6, 8:7, 8:10, 13:13, 15:16, 19:19, 24:21, 25:26. 3. játszma: 1:4, 5:5, 12-11, 16-15, 16:23, 18:23. 4. játszma: 10:5, 14:7, 17:10, 20-13, 23:16. 5. játszma: 0:3, 2:4, 3:7, 4:8, 7:11, 10:13, 12:15.

A párharcot a MAFC nyerte 3-0-ra.

no images were found

Előző sztori

Májusi Tiszatáj: a Radnóti-szám

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: Kieső helyen várja a hajrát a Volán

Legutóbbi hasonló cikkek