Egészség

A 70 éves Dobozy Attilát köszöntötték

A 70 éves Dobozy Attilát köszöntötték

2009. május 8., péntek
A 70 éves Dobozy Attilát köszöntötték

Világhírű tudós, népszerű professzor - Minden sikere és kudarca Szegedhez kötődik

dobozyattila4

Az Ifjúsági Házban számos hazai és külföldi prominens orvosvendég jelenlétében, ünnepi tudományos ülésen köszöntötték Dobozy Attila akadémikust, egyetemi tanárt 70. születésnapja alkalmából.

Az ünnepelt szakmai életrajzának, elismerésekben és díjakban gazdag életútjának ismertetése után a város nevében

Botka László

polgármester szólt az egybegyűltekhez.

Dobozy

professzor iskolateremtő munkásságát hangsúlyozva kiemelte, legnagyobb elismerés számára mégis a gyógyult és az új esélyt kapó betegek köszönete volt, na meg az, hogy a diákjai továbbvitték a tőle kapott tudást és tapasztalatot. Ezzel Dobozy professzor nemcsak a város egyetemének, hanem Szeged jó hírét is eljuttatta a világba, amire természetesen mindannyian büszkék vagyunk. „Világhírű tudóst, nagyszerű professzort, rektortársat és fiatalembert köszöntünk ma" - kezdte laudációját

Szabó Gábor

, a SZTE rektora. A professzort szerénység és bölcsesség jellemzi, jó tanácsaira, bíráló megjegyzéseire ma is nagy szükség van. „Sokat tanultam gyors és lényegre törő tárgyalási technikájáról, majd a Balatonon egyszer megfizetem neki a licencdíjat" - tréfálkozott a rektor, majd átnyújtott az ünnepeltnek - aki köztudottan nagy képzőművészet-kedvelő hírében áll - egy kisplasztikát és egy üveg bort az otthoni pincéjéből, Dobozy professzor feleségének, Helga asszonynak pedig egy szép csokor virágot.

Pál Attila

, az SZTE Szent- Györgyi Albert Klinikai Központ igazgatója felidézte a Dobozy tanár úrral való találkozás éveit, majd nyugalmas, egészséges életet kívánt neki egy figyelmeztetéssel: „Ne dolgozzál sokat, Attila".

Thurzó László

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékán-helyettese ugyancsak a nagyszerű embert méltatta, akinek mindig is mély megfontolás jellemezte gazdag életútját, személyiségét pedig megbecsülés, elismerés és közkedveltség övezte.

dobozyattila1

Az ünnepelt nemzetközi sikereit és hírnevét ecsetelte

Vécsei László

, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának alelnöke, majd kiemelte, Dobozy professzort megkülönböztetett hely illeti meg nemcsak a hazai, hanem a külföldi bőrgyógyász orvosok, kutatók között is. A konkurencia nevében a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnökhelyettese

Ádány Róza

átnyújtotta Dobozy professzornak intézményének ezüst emlékplakettjét. Az ünnepelt sohasem dolgozott a cívis városban, neve azonban fogalommá vált az orvostársadalomban, Dobozy legendás alakja lett szakterületének, a bőrgyógyászatnak. Megmérettetett és a nemzetközi mezőnyben is súlyosnak találtatott. Az elismerés egyaránt szólt Dobozy kiemelkedő alkotó-, tudományos- és gyógyító tevékenységének.

Kósa Lajos,

a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság főtitkára szerint Dobozy professzor meghatározott szerepet játszott abban, hogy a társaság nagy elismerést vívott ki magának nemcsak idehaza, de külföldön is,

Erdei Anna

, az Immunológiai Társaság vezetőségi tagja pedig meginvitálta a professzort, legyen ismét a társaság vezetésének tagja.

Kemény Lajos

, a Magyar Dermatológiai Társulat nevében szólt az egybegyűltekhez. Az, hogy a társaság felkerült a nemzetközi dermatológiai térképre, elsősorban a tanár úrnak köszönhető. Az ünnepelt megköszönte a meleg szavakat, jókívánságokat, majd elmondta, minden sikere és kudarca a szegedi egyetemhez kötődik, pályája pedig elképzelhetetlen lett volna egykori tanárai nélkül. „Megkülönböztetett hálával tartozom minden munkatársamnak, mert az ő segítségük nélkül most nem állhatnék is" - mondta. A meghívott külföldi vendégek, orvoskollégák

Klaus Wolff

(Bécs),

Phyllis I. Spuls

(Amsztedam),

Thomas Ruzicka

(München),

Simon Miklós jr.

(Erlangen) előadásaikban ugyancsak Dobozy professzor munkásságát méltatták, és hatását vizsgálták a nemzetközi porondon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.