Írjon nekünk

Kultúra

Péter Szabó Szilvia: Olyat alkotni, ami még nem volt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

peterszaboszilvia1Hétfőn egy tízállomásos turné második fellépéseként – Szolnok után – a szegedi Nagyszínházban adott önálló estet Péter Szabó Szilvia Ha én rózsa volnék” címmel.  A Nox énekesnőjét a fellépés előtt néhány órával kerestük fel.

– Körülbelül két óra választ el még a színpadtól, a rengeteg koncert ellenére izgulsz még ilyenkor?

– Igazából csak egy egészséges drukk van bennem, ami úgy gondolom, hogy minden fellépés előtt kötelező, az 1600-dik előtt is.

– A tíz állomásos turnétok második helyszíneként lépsz most itt fel Szegeden. Hogyan jött ennek az önálló estnek az ötlete?

– Az „Időntúl” című albumunk koncertjét a tavalyi év második felében minden olyan csarnokban előadtuk, ahova befért, hiszen egy emeletes, közel 150 négyzetméteres színpadra terveztük, amely nem fér el mindenhol. De addig is, amíg este is olyan jó idő lesz, hogy tudunk szabadtéren is fellépni, úgy gondoltuk, hogy a közönségünk se maradjon Nox nélkül és mi se maradjunk nélkülük – ezért indítottuk el ezt a turnét. Egy pár évvel ezelőtt a Művészetek Palotájában rendeztünk egy unplugged koncertet, aminek hatalmas sikere volt, és nagyon követelték volna a folytatást. Ez adta ennek a színházas turné ötletét.

– Az ismerős Nox-dalok mellett változatos számokkal lazítjátok fel az est zenei keretét.

– 80-90 százalékban természetesen Nox-dalok hallhatók a koncerten, egy részük teljesen áthangszerelve, egy részük pedig természetesen eredetiben. A fennmaradó 10-20 százalékot pedig olyan dalok teszik ki, amelyek az életem részei, fontos állomásai voltak, vagy csak egyszerűen szeretem őket, de a koncert alatt mindegyikhez elmondom, hogy mi miért került bele a mai repertoárba. Noxból tehát abszolút nincs hiány ezen a koncerten sem, hiszen Tomi és a zenekarunk is itt van egy pár fővel kiegészülve. Tegnap Szolnokon, az  első állomáson nagy sikerünk volt, és bízom benne, hogy itt is az lesz.

peterszaboszilvia3– Említetted a rövid magyarázatokat, narratív betéteket a dalok között, ami a koncertjeiteken általában jellemző. Van ezeknek konkrét szerepe?

– Néha úgy érzem, hogy el kell mondanom, hogy egy-egy dal miért került bele a repertoárba, vagy hogy számomra mit jelent, miért fontos – sokkal személyesebb a hangulat, ha kommunikatív a koncert.

– A legutóbbi albumotok, az „Időntúl”  egy igen radikális arculatváltást is jelentett. Most, hogy telik az idő az album megjelenése óta, hogy érzed, bejött az új profil?

– Szerintem a Nox ugyanolyan, mint volt, igazából image-ben mentünk át magával az „Időntúl”-lal egy váltáson. Szerette és szereti a közönség, nagyon sok visszajelzést kaptunk erről, persze volt olyan is, akinek a régi jobban tetszett, de ezt is elfogadta.

– Népzenétől indult a Nox, majd egy egészen sajátos stílust sikerült kialakítanotok. Ha meg kellene fogalmazni, milyen zenét játszotok, hogy jellemeznéd?

– Igazából tényleg csak azt tudom mondani, hogy “Noxos”, mert annyira széles skálán mozog az egész eddigi zenénk. A rajongóink is megfoghatatlannak szokták nevezni, nem lehet tudni, hogy pontosan hova sorolható. Bajban is szoktak lenni, ha egy lemezünket, klippünket vagy dalunkat különböző díjakra neveznek, hogy milyen kategóriában indítsák: könnyűzene, pop, vagy világzene, esetleg rock? Egyszerűen próbáltunk valami
olyat alkotni, ami még nincs, és úgy gondolom, hogy sikerült.

– A korábbi albumokhoz képest az „Időntúl”-ban inkább a „fantasztikus”-vonal dominál a népzenei alapú zenével szemben?

– Az „Időntúl”-ban is érződik a korábbi stílus: akármennyire hihetetlen, de még több is benne a népi elem, mint az előzőekben. Sokkal több benne a népi hangszer, csak vannak olyan részek, amikor torzító van a hegedűn. Szövegvilágában sem változott igazán az album a korábbiakhoz képest. Hűek maradtunk önmagunkhoz, csak egy kicsit változott a zene, hogy véletlenül se unja meg a közönség, amit csinálunk, hogy egy kicsit más legyen, hogy mindig hangulathoz mérten tudjanak egy-egy Nox-lemezt elővenni.

– Nyári tervek?

– Munka, munka, munka, és nagyon remélem, hogy belefér majd egy hét nyaralás, külföldön.

– Mire gondolsz most, a színpadra lépés előtt két órával?

– Jó itthon játszani…

Kultúra

Három új bemutatót tart a Szegedi Egyetemi Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdemes lesz ellátogatni az előadásokra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felelevenítik a 100 éves szegedi szimfonikusok legszebb történeteit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A „Színházpártolók” a szegedi szimfonikus zenekar kettős jubileuma alkalmából látják vendégül Pál Tamást és Gyüdi Sándort.

Tovább olvasom

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Aktuál