Panel Reneszánsz Fesztivált rendeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A már évek óta folyó panelprogram során egymás után újulnak meg a lakótelepek szürke, jellegtelen épületei. Szegeden vasárnap immár másodjára megrendezendő Panel Reneszánsz Fesztivál szervezői azonban úgy vélik, mit sem ér egy ilyen városkép-fejlesztési folyamat, ha az nem jár karöltve e városrészek kulturális életének megújításával.

Az egész napos rendezvény rendkívül színes kínálatában a legfiatalabbaktól az idősekig mindenki meg találhatja az ízlésének megfelelő programot. Szeged északi panel lakóövezetében már a reggeli óráktól körhinta, játszóház, családi akadályverseny, kézműves-foglalkozás, valamint gyermek- és felnőtt-táncház várja az érdeklődőket.
A szervezők közlése szerint a nap egyik leglátványosabb mozzanata minden bizonnyal a délelőtti Panel Reneszánsz Felvonulás lesz. A díszes, színes, zenés felvonulást zászlódobálók és óriás fenevadak, valamint egy igazi vásári hoppmester vezeti majd.
A fesztivál részeként kirakodóvásárt is rendeznek, melyen az árusok nemcsak portékájukat kínálják, hanem mesterségük csínját-bínját is bemutatják, így a látogatók akár ingyen is hazavihetnek egy-egy saját maguk által készített “vásárfiát”, sőt este kiállítás is nyílik a nap során készült alkotásokból.
A forgatag része az “Ízek Utcája” is, ahol frissen sültek, virsli, kürtős kalács várja az éhes szájakat. A nap előrehaladtával a gyermekközpontú programokat felnőtteket megmozgató rendezvények váltják: lesz íjász verseny, családi zsákban futás, és a hagyományos rúdkitartó bajnokságon megválasztják a “Panel Erős Emberét”.
Mindeközben két színpadon váltakozva lépnek majd fel az együttesek: a Mentés Másként Trió világzenével, a Rozsdamaró zenekar vonós népzenével, Patyi Zoltán és barátai pedig “borivóknak való” muzsikával szórakoztatja a nagyérdeműt. A Pavane Történelmi Táncegyüttes tagjai korhű viseletben középkori és reneszánsz udvari táncokat adnak elő, a Kövér Béla Bábszínház művészei pedig a Rest mese című vásári komédiát mutatják be.

Előző sztori

Műemléki világnap Csongrád megyében

Következő sztori

Péntek: Balta a fejbe – bemutató a Kisszínházban