Kultúra

Novák Péter a fenntartható szellemi fejlődésről

Novák Péter a fenntartható szellemi fejlődésről

2009. április 2., csütörtök
Novák Péter a fenntartható szellemi fejlődésről

A „Beugró" című műsor sztárjai is megjelentek a 18. alkalommal megrendezett Országos Közművelődési Konferencia első napján. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének hallgatói minden évben a jövő kulturális szakemberei számára, tehát hallgatóknak szervezik meg a kulturális eseményt, melyre idén Popper Pétertől a Megasztár ismert arcaiig hívtak meg előadókat. A „Beugró" szereplői között a játékmester Novák Pétert is köszönthették, aki egy külön előadásában a „fenntartható szellemi fejlődésről" beszélt.

Novák Péter

a

kulturpart.hu

kulturális portál kreatív vezetőjeként elmondta: számára a fenntartható szellemi fejlődés a Kultúrpartban ölt testet. A fenntartható fejlődés ideája csak ebben a térségben újdonság, a nyugat-európai köztudatban már a nyolcvanas évek közepe óta jelen van. Akkor vetették fel, mikor kiderült, hogy a kapitalizmus elmúlt kétszáz éve elsősorban a kizsákmányolásról szólt, amely fenntarthatatlan, hiszen előbb-utóbb a saját környezetünket is kifosztjuk - magyarázta Novák Péter. „Így aztán létrehoztak egy olyan hármas egységet, amely a gazdaság, a társadalom és az üzlettel kapcsolatban egy fenntartható jövőképet rajzolt meg, ezt én kiegészítettem a szellemi fejlődéssel és a kultúrával - mert egy ilyen értékrendet megérteni egy kulturáltsági szint kérdése is" - tette hozzá. Közhellyel szólva úgy mondhatjuk, hogy a fogyasztói társadalom mintáinak megfelelően nagyon felgyorsult a világ, de Novák Péter szerint nem a gyorsaságával, hanem a minőségével van probléma. „Ebben a gyorsaságban szeretnénk egy olyan minőségi felületet kínálni, ahol az olvasó egyszerűen válogathat a kulturális értékek között" - mondta el a SZEGEDma.hu-nak a „Beugró" játékmestere. Napi 15-20 ezer látogatójával egyébként jelenleg az ország vezető kulturális oldalaként jegyzik a kulturpart.hu-t. Ez a látogatószám pedig nem is rossz, ha hozzávesszük, hogy kerülik a szélsőséges, szexuális tartalommal és mások anyagi helyzetével vagy magánéletével foglalkozó tartalmakat. „Egy kényszerpálya az életemben az, hogy online ügyekkel foglalkozom, mert én mindig az offline dolgokat szerettem" - vallja be Novák Péter. „A Kultúrpart ilyen értelemben olyan számomra, mint egy kultúrház - én ugyanis a nyolcvanas években különböző kultúrházakban nőttem föl: koncerteken, képzőművészeti kiállításokon, író-olvasó találkozókon, kézműves foglakozásokon, sőt, néptáncos életem is a kultúrházban kezdődött. Minden, amivé azután váltam, az valahol erre a közösségi helyre és a közösségre vetíthető vissza" - vallja Novák Péter, és hozzáteszi: „Ha sikerül azokat a mellék- és aloldalakat beindítani, amelyeken ehhez hasonló közösségeket próbáljuk összefogni, vagy a Kultúrpárt névre keresztelt egyesületünket életben tudjuk tartani, akkor mindenféleképpen a valós világban is találkozási ponttá válhatunk." A játékmester a „Beugró"-val kapcsolatban elmondta: a műsornak van egy elsődleges, szórakoztató szintje, ha azonban a dolgok mögé nézünk, azért mégiscsak egy kulturális és egy társadalmi üzenet az, amelyet a négy színész hordoz. „Kulturális abból a szempontból, hogy igenis járjunk színházba, mert ennél izgalmasabb műfajt keresve sem találhat az ember. De társadalmi és életviteli üzenete is van, mert amin a tévé előtt fennhangon röhögünk, az mind a saját életünk - így élünk a magunk gyarlóságaival, és ha ezeket el tudnánk fogadni magunkban, akkor el tudnánk tűrni másokban is, és egy elfogadóbb társadalomban élnénk" - összegzett Novák Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.