Sport

Nem volt elég a szuperfinis - Bajnok az MKB-Sopron

Nem volt elég a szuperfinis - Bajnok az MKB-Sopron

2009. április 26., vasárnap
Nem volt elég a szuperfinis - Bajnok az MKB-Sopron
szeviepsopron11
Három negyeden át enerváltan kosárlabdázott a Szeviép-Szeged az MKB-Euroleasing Sopron elleni női bajnoki döntő negyedik összecsapásán, s bár az utolsó negyedben szívszaggató hajrába kezdtek Zserzserunováék, a vendégek néhány pontocskát megőriztek előnyükből. A hűség városának együttese ezzel zsinórban harmadszor szerezte meg az aranyérmet. A Szeviép története során először állhatott a dobogó második fokára.

Utoljára öt évvel ezelőtt volt ennyi néző az újszegedi sportcsarnok lelátóin női kosárlabda-találkozón, amennyien vasárnap délután kilátogattak a Szeviép-Szeged és az MKB-Euroleasing Sopron bajnoki döntőjének negyedik mérkőzésére. Igaz, azon a bizonyos 2004-es derbin a szegedi együttes nem is lépett pályára, a Szolnok és a Sopron magyarkupa-döntőjére érkezett drukkerek teremtettek akkor remek hangulatot. Ezúttal végre a szegedi lányokért szorítani jött össze jó félháznyi nézősereg, benne a soproni kemény maggal hangpárbajt vívó hazai ultrákkal. 2-1-es vezetéssel érkezett vasárnap Szegedre az utóbbi két esztendő aranyérmese, azzal az eltökélt szándékkal, hogy pontot tesz a bajnoki döntő végére. Nos, a soproniak tervét végül siker koronázta, ám az utolsó percekben bizony a sípmesterek enyhe jóindulatára is szükségük volt ahhoz, hogy pezsgőzhessenek. Furcsa mérkőzést vívott egymással a favorit és a trónkövetelő, hiszen az első három negyedben úgy tűnt, semmi esélye sincs a Szegednek. A hazai lányok fáradtan, enerváltan kosárlabdáztak, sem lábbal, sem fejben nem vették föl a versenyt a Sopronnal. A vendégek támadásban szinte mindig megtalálták az üres embert, aki a legtöbb esetben nem is hibázta el a ziccert.

Székely Norbert

együttesének védekezésével sem tudtak mit kezdeni a Tisza-partiak, akik közül harminc percen át csak

Maslowskinak

ment igazán a játék. Persze nincs mit csodálkozni azon, hogy elfáradt a Szeviép: hat nap alatt negyedszer csapott össze a két gárda, s az Euroligában edződött ellenfél sokkal jobban hozzászokott az efféle sorozatterheléshez. Nehézkesen mozogtak a fehérek kulcsemberei, ezúttal az ismét egy percet sem pihenő

Fürész Emőke

és

Németh Bernadett

sem tudta hátára venni a csapatot. A soproni magas emberek feltartóztathatatlannak bizonyultak a kezdeti szakaszban,

Macleod

pedig nagyszerűen irányította az MKB támadásait. Mindez oda vezetett, hogy már a vendégszurkolók örömére végre remeklő

Milovanovics

duplájával már a 13. percben tíz pontnál nagyobb különbség alakult ki (17-28). A nagyszünetre is tíz pont előnnyel vonulhatott Székely Norbert alakulata (31-41). A harmadik tíz percben folytatódott a soproni örömjáték:

Eördögh

és Macleod hármasa is utat talált a gyűrűbe,

Honti

és

Holt

pedig a palánk alól értek el könnyű duplákat. Az utolsó negyed előtt már tizenöt ponttal „ment” a címvédő (50-65). Az egész csarnokban ekkor talán csak Székely Norbert soproni vezetőedzőnek és

Török Zoltán

klubelnöknek szökött az egekbe a vérnyomása: a vendégek két meghatározó embere néha – kívülről úgy tűnt – túljátszotta szerepét, színészi alakításaikat talán legfeljebb saját drukkereik díjazták... A záró felvonásban varázsütésre megtáltosodott a Szeviép: két idegenlégiósunkat,

Zserzserunovát

és Maslowskit egész egyszerűen nem tudták már tartani a hűség városiak. Hét pontra jött föl a Szeged, majd két perccel a vége előtt már csak öt pont volt a különbség (67-72), tomboltak a hazai nézők. A játékvezetők azonban amikor kellett, néhány ítéletükkel megsegítették a hullámvölgybe került bajnokot, így közelebb már nem tudtak lopózni a Tisza-parti lányok. (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy hiába kísérletezett

Donkó Orsolya

, a cserepadról ezúttal egyetlen pont sem érkezett, ami rendkívül hiányzott a végelszámolásnál...) 25 másodperc volt hátra, mikor Milovanovics büntetőjével 75-69-re alakította az állást, mire érkezett a jól ismert kórus: „Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!”. Izzott is a csarnok: a szegedi nézősereg felállva, vastapssal ünnepelte a Szeviép-Szeged gárdáját, mely történetének legnagyobb sikerét aratva megszerezte a 2008/2009. évi magyar bajnokság ezüstérmét. Természetesen a Sopronnal is kijárt az elismerés: Honti Katáék zsinórban harmadszor bizonyultak a legjobbnak.

Uniqa női kosárlabda NB I, döntő, 4. meccs: Szeviép-Szeged – MKB-Euroleasing Sopron 71-76 (17-26, 14-15, 19-24, 21-11).

Szeged, 1500 néző.

Szeviép:

Németh B. 13/3, Fürész 7/3, Laczi 7/3, Maslowski 23, Zserzserunova 21. Csere: Szakács, Vincze, Russai. Vezetőedző: Donkó Orsolya.

Sopron:

Macleod 14/9, Honti 15, Holt 10, Milovanovics 15/9, Horti 14. Csere: Krivacsevics 2, Eördögh 5/3, Horváth Zs. 1. Vezetőedző: Székely Norbert. Az MKB-Euroleasing Sopron 3-1-es összesítéssel nyerte meg a bajnoki döntőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.