Közélet

Megújulnak a túraútvonalak a Homokhátságon

Megújulnak a túraútvonalak a Homokhátságon

2009. április 13., hétfő
Megújulnak a túraútvonalak a Homokhátságon

Uniós támogatással megújulnak a helyi látványosságokat, műemlékeket, védett természeti területek érintő túraútvonalak a Homokhátságon, a fejlesztés részeként egy központi pihenőhely és épül.

A homokháti kisváros külterületén található Nagyszéksósi Iskola az 1975-ös bezárását követően a kilencvenes évek közepén éledt újjá. A többfunkciós épületegyüttes ma már ifjúsági szálláshelyként, valamint túrák kiinduló- és célállomásként működik, s a közelben látható Mórahalom új attrakciója, a Nagyszéksós-tóhoz telepített bivalygulya is - tájékoztatta

Nógrádi Zoltán

polgármester az MTI-t. A kilencvenes évek végén jelölték ki azokat az iskolaépülettől induló túraútvonalakat, amelyek a térség - Mórahalom mellett Ásotthalom, Domaszék, Röszke és Zákányszék - fontosabb épített és természeti értékeit érintik. Egy évtized után az időjárási viszonyok, a korrózió, a rongálások és a lopások szükségessé tették az útvonalak rendbetételét. A mórahalmi önkormányzat a feladatra 37,5 millió forintnyi uniós támogatást nyert, amit közel 10 millió forintnyi önerővel egészít ki. A program során kicserélik és pótolják a megrongált és elhasználódott táblákat, többnyelvű prospektusokat, térképeket készítenek, épül egy turistákat, kerékpárosokat, kirándulókat kiszolgáló központi pihenőhely és egy játszótér is. A fejlesztés eredményeként hétféle, különböző nehézségi szintű, együttesen több mint 50 kilométer hosszúságú túraútvonal lesz újra bejárható, amelyek olyan védett természeti területeket és értékeket mutatnak be, mint például a Madarász- és a Nagyszékós-tó, a Tanaszi rét, az Ásotthalmi láprét vagy a Gárgyán erdő. A túraútvonalak sok esetben érintik a Csipak-semlyék védett területe mellett található Erdei Iskola és Zöld Közösségi Ház tanösvényeit is - tudatta a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.