Megújul a dorozsmai szélmalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megújul a Dankó Pista által is megénekelt Szeged-kiskundorozsmai szélmalom külső faszerkezete; az egyenként kilencméteres lapátokat már kicserélték, és hamarosan új fordítót is kap a szerkezet.

Vass József, a szélmalom gondnoka csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy az egykori tulajdonosáról elnevezett Faragó-féle szélmalom lapátja 2007-ben törött el, de sokáig nem volt pénz a felújításra. Végül az építményt kezelő művelődési háznak sikerült a Nemzeti Kulturális Alap és a Tájházszövetség pályázatán egymillió forintot nyerni, ami az önkormányzat biztosította önrésszel szűken, de elég a legsürgősebb munkákra.
A feladatot Kárász Ervin fiatal szegedi ácsmester vállalta el. Az egyenként kilencméteres lapátokat és a keresztgerendát már kicserélték, és a jövő héten új fordítót kap a malom. Ennek a tetőszerkezethez kapcsolódó és egy kerékben a földön végződő alkalmatosságnak volt a feladata, hogy segítségével a molnár szélirányba fordítsa a malom tetejét a lapátokkal.
A gondnok bízik benne, hogy hamarosan felkerülhet a lapátokra az új vitorla, amelyet egy helyi kárpitosmester ingyen, önkéntes munkában készít el. Ha nem is rendszeresen, de ünnepnapokon néha újra foroghat a dorozsmai szélmalom.
Az eredeti holland, tornyos formájú felülhajtós rendszerű dorozsmai szélmalmot Czékus Andor helyi gazda építette 1821-ben. Az épületben az emeleti részek a meghajtást, az alsóbb szintek az őrlést és a tárolást szolgálták. A szerkezet 1949-ig, az utolsó szélmolnár, Faragó György haláláig működött, majd mint műemlék állami kezelésbe került.
A rendszeres karbantartás elmaradása miatt 1970 tavaszán az átázott és meggyengült falú malomépület összeroskadt. Az újjáépítés egy évvel később kezdődött el és 1973-ra fejeződött be. A malomban ekkor őröltek utoljára búzát és daráltak kukoricát.

Előző sztori

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Szegeden

Következő sztori

Kinek az érdekeit képviseli a szegedi városvezetés?