Itt a szenzáció: Bajnoki döntős a Szeviép-Szeged!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata. A szegediek hatalmas meglepetésre győzni tudtak a tízszeres bajnok MiZo Pécs 2010 otthonában az Uniqa NB I elődöntőjének harmadik, sorsdöntő mérkőzésén, így bejutottak a fináléba. Az aranyéremért a címvédő MKB-Euroleasing Sopronnal kell megküzdeniük Fürészéknek.

Igencsak feszített a tempó az Uniqa női kosárlabda NB I véghajrájában: két nappal a második összecsapást követően pénteken este már le is játszottak a mindent eldöntő összecsapást a Pécs és a Szeged elődöntőjében. A Tisza-partiak lányok fantasztikus bravúrral győzni tudtak a baranyai oroszlánbarlangban, történetük során először – így első alkalommal mérkőzhetnek az aranyéremért is! A siker ugyanazoknak az erényeknek köszönhető, melyekkel szerdán is felülmúlta ellenfelét a Szeviép: kiváló csapatmunka, több nagyszerű egyéni teljesítmény és remek második félidei játék.

Fantasztikusan kezdte a mérkőzést a vendéggárda: Zserzserunova triplája és Maslowski duplája után a 2. percben 0-5-öt mutatott a pécsi eredményjelző. Nem ilyen rajthoz szoktak a nézők a Mecsekalján, buzdították is kedvenceiket, ám egészen a 6-7. percig kellett várniuk arra, hogy a MiZo Vajda és Iványi vezetésével megközelítse a nagyszerűen játszó Tisza-partiakat. A 9. percben Sarok büntetőivel érte utol az amerikai Mazzantét ezúttal is nélkülöző tízszeres bajnok a trónkövetelőt (16-16). Az első negyedben már nem is esett több kosár, hiszen az egyik oldalon Iványi, a másik részről Németh Betty kísérlete tévesztett célt.

Iványi-duplára Laczi-hármas, Fürész-kosárra Ohlde-gól volt a válasz a második negyed kezdetén, majd Maslowski és Németh sikeres dobását követően időt kellett kérnie Füzy Ákosnak (20-25). Az edzői útmutatás használt a Pécsnek, hiszen a 15. percre 25-42-re jöttek föl, majd a 18. percben Vajda Anna hármasával már náluk volt az előny (34-31). A hazaiak amerikai centere, a szerdai szegedi meccsen csak vergődő Nicole Ohlde nagyszerű megoldásokkal vétette magát észre a játékrész végén, mikor is 40-35-ös pécsi vezetésnél vonultak az öltözőbe a küzdő felek. A hazaiaknál Vajda 13 ponttal volt a legeredményesebb, Donkó Orsolya alakulatában Zserzserunova 10, Fürész és a végre kiemelkedően játszó Maslowski 8-8 ponttal állt.

A harmadik tíz percben ugyanaz történt, mint két nappal ezelőtt: szárnyakat kapott a Szeviép. Zserzserunova háromszor is betalált kívülről (már öt triplánál járt az ukrán center), s mivel Maslowski és Fürész is remek százalékkal dobtak, visszavette a vezetést a látogató. A Pécsben Vajda Anna egyre inkább magára maradt: a kézsérüléssel játszó klasszis mellé ezúttal Iványi sem tudott felnőni, Ohlde pedig egyre kevésbé bírt a szegedi magas emberekkel. 30 perc után 55-52 volt az állás a Szeged javára: Maslowski 17, Zserzserunova 19 pontnál járt…

Az utolsó játékrész kezdetén hatalmas harc dúlt a pályán. A Pécsnek sikerült fordítania, majd a 35. percig váltott vezetéssel haladtak a felek. Az izgalmas végjáték Laczi Edit duplájával vette kezdetét (60-61), majd Vajda negyedik személyi hibájának örülhettek a szegediek. Érezhető volt, hogy ha már eddig tartotta magát a Tisza-parti együttes, átszakadhat az a lélektani gát, mely eddig megakadályozta, hogy idegenben partiban legyen a két naggyal, a Sopronnal és a Péccsel. A hazai oldalon sorra hibázták el dobásaikat a játékosok, nemcsak a fiatalok, hanem a rutinosabbak is. Fürész Emőke viszont nem tudott rontani: két gyors találatával a 38. percben már 67-60-re ment a Szeged, s hiába kért időt a Pécs, a vendégek már nem engedték ki a kezükből a győzelmet. A büntetőket is remekül értékesítették, s végül tizenkét ponttal nyertek.

A fináléban a Győrt 2-0-lal búcsúztató, friss Euroliga-negyedik MKB-Euroleasing Sopron vár a szegediekre. A pályaelőny a Soproné, de április 17-én végleg bebizonyosodott: a Szegedet immár sehol sem szabad leírni!

Az Uniqa női kosárlabda NB I elődöntőjében, 3. mérkőzés: MiZo Pécs 2010 – Szeviép-Szeged 65-77 (16-16, 24-19, 12-20, 13-22).
MiZo Pécs 2010: Iványi 11/6, Török 6, Raksányi 4, Vajda 22/3, Ohlde 12. Csere: Sarok 6/3, Krnjic, Mészáros 4/3, Somogyi. Vezetőedző: Füzy Ákos.
Szeviép-Szeged: Németh 8, Fürész 18, Laczi 7/3, Maslowski 21/3, Zserzserunova 21/15. Csere: Szakács 2, Vincze, Russai. Vezetőedző: Donkó Orsolya.
A döntőbe került: 2-1-es összesítéssel a Szeviép-Szeged gárdája.

Az MKB-Euroleasing Sopron – Szeviép-Szeged bajnoki döntő három nyert mérkőzésig tart. Az első összecsapásra hétfőn 18 órakor a hűség városában kerül sor, azt követően az előzetes tervek szerint kétnaponként találkoznak a csapatok.


Előző sztori

Matics: Kőkemény védekezéssel lehet megállítani a Veszprémet

Következő sztori

Asztalitenisz: Nem borította a papírformát a Floratom